„Гимназията има най-доброто оборудване, което може да бъде доставено в Европа от целия свят. Промишлените ни робото са донесени от САЩ, като лабораторията ни по роботика е най-добрата”, заяви директор Димитрина Тодорова при откриването на най-новото училище в Бургас – Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

„Във всяка класна стая отдавна сме забрали белите, черни и интерактивни дъски. Работим с екрани с тъч скрийн, на които има две операционни системи Android и Windows. В момента обучаваме 108 деца от различни градове в страната, които много вярват и обичат технологиите”, заяви още директор Тодорова.

Училището няма аналог в страната. Модерното оборудване и философия предполагат деца, които са мотивирани да учат. Гимназията разполага с общежитие, учебен кампус и спортни игрища. В него могат да кандидатстват деца след VII клас с балообразуващи оценки по математика, физика и български език.

„Училището впечатлява с материланата си база, но още по-впечатляващ е профила – училище по програмиране и иновации – това са двете неща, които синтезират бъдещето. Това е училище на бъдещето и прави Бургас град на бъдещето. През следващите десетилетия ние не само трябва да имаме умения на ползватели на дигитални устройства, ние трябва да бъдем създатели и точно това предлага това училище. От това зависи дали ще бъдем развиваща се страна и как ще преминем през епохата на дигиталните иновации успешно”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Какво казаха кметът Димитър Николов и премирът Бойко Борисов за новото училище вижте ТУК и ТУК.