Училището на бъдещето, както бе опредерена новата и модерна Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, официално прие първия си випуск. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на образонанието Красимир Вълчев, кметът Димитър Николов, депутати от ГЕРБ, общински съветници.

„Откакто съм кмет няма друг случай да се вземе толкова бързо решение да се изгради ново училище. Точно преди 9 месецза бях при минтистър-председателя и му обясних каква е нашата концепция да се изгради едно ново училище на технологиите, на бъдещето. Вече сме тук, пред новия кампус на технологичното училище на България. Има записани деца от София, Варна, Шумен и други. Това е начало на новото технологично образование на Бургас и България. Ще се радвам да доживеем првият випуск да завърши. Вие сте първите, които ще преминат прага, благородно ви завиждам“, каза кметът Димитър Николов.

„Училището е впечатляващо със своята материална база и с профила си. Това е училище на бъдещето и прави Бургас град на бъдещето“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Докато другите приказват, ние го строим. Имате възможтност да учите в училище, което трудно се вижда и на запад. Това училище има своя фирма и училищно настоятелство, в което са поканени петте най-големи ИТ-организации. Освен да учат, децата с труда си, когато програмират ще могат да изкарват някой лев“, каза Бойко Борисов.

108-те ученици вече провеждат своите първи учебни занятия във високотехнологичния кампус в ж.к. "Меден рудник", изграден по западен образец - с отделни сгради, просторен двор, извън шума и трафика на големия град.

Създаването на специализирано учебно заведение по програмиране и иновации е по идея на кмета Димитър Николов, в отговор на необходимостта от ново професионално образование в последните години, ориентирано към потребностите на бизнеса и все по-засилващия се глад за специалисти в най-перспективните професии на бъдещето - роботика и изкуствен интелект.

Няколко месеца по-късно четирите сгради вече са напълно обновени и модернизирани, съобразно изискванията на IT гимназията, с поставени топлоизолация и хидроизолация на стените и покривите, нова дограма, енергоефективно осветление, нови отоплителни и електрически инсталации. Вътрешните помещения са ремонтирани, обзаведени и оборудвани с най-модерна техника - компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др=

Училището стартира обучението през новата учебна година с две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". В първата ще се изучават роботика, изкуствен интелект и компютърните езици - C#, Java и Python. Втората специалност е свързана със софтуерно инженерство и разработване на приложения и програми за различни компютърни устройства чрез C#, Java и Java Script.

Учениците ще ползват най-съвременно дигитализирано учебно съдържание, разработено от най-добрите технологични компании в света - Microsoft и Google, съчетано с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Гимназията по програмиране в Бургас е сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях.

Това превръща технологичната гимназия в единствената в региона, която ще предоставя уникалната възможност за обучение в най-бързо развиващата се професия в света, съчетана с професионална езикова подготовка и получаване на международен сертификат.