Към момента вторите проби за чума по животните в Странджа не дават позитивни резултати. Това съобщи в предаването "Тази сутрин" земеделският министър Румен Порожанов.

Засега вторите проби за чума по животните в разширената 20-километрова зона около странджанските села, в които имаше случаи на заразяване с болестта, са отрицателни. До 1 седмица се чака резултатът от всичките осем хиляди проби, които все още се изследват.

От БСП обаче реагира остро. Лидерът на партията Корнелия Нинова поиска оставките на Румен Порожанов и на вътрешния министър Валентин Радев: „. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите от режима на правителството”.

Нинова поиска да се провери дали с акцията срещу чумата се прикриват получени субсидии от фиктивни земеделски стопани и източване на пари от бюджета.

Порожанов обяви по-късно през деня, че няма да подава оставка. „Ако си подам оставката, значи че не съм си свършил работата“, заяви и директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Той съобщи още, че Агенцията по храните е започнала да взима втори проби от засегнатите райони в Странджа. Ще бъдат направени 8000 проби. Ако има нови положителни проби, най-вероятно ще бъдат удължена възбраната на общините в Странджанско.

ГЕРБ също отговориха на БСП. Според депутата Тома Биков вторите проби показват, че институциите са си свършили работата и заразата е била предотвратена. "Безотговорното отношение на БСП по време на тази криза е провокация срещу националната сигурност. Надяваме се, че компетентните органи ще се заемат с разследването на тези атаки", заяви той.

Източник: bTV