Денят на българската култура и славянска писменост- 24-ти май, е двоен празник в Приморско, когато местните жители отбелязват и празника на морския град. По този повод кметът Димитър Германов отправи поздрав към хората.

„Един от най-тачените национални празници – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост е двоен празник за Приморско! За нас е голяма чест да покажем съпричастие към посланията, които носят денят за прослава на Кирило-Методиевото дело и денят на нашия град!

На този празник ние най-осезаемо се чувстваме горди потомци на велика нация, заела своето историческо място в Европа. Същевременно изпитваме радостта на удовлетворени стопани на своя град, защото съзнаваме принадлежността си към него, своето участие в неговия просперитет и отговорността си за бъдещето му!

От сърце честитя празника на творците и просветителите в Приморско! Благодаря ви за отдадеността, с която изпълнявате своята духовна мисия – да пълните живота ни с красота и знание, да пренасяте достойно през времето факела на просвещението!

Нека както словото ни обединява и вдъхновява, така ни стимулира и обичта към родния град!

На всички желая здраве, лично и семейно щастие, радост в душата, сполука и благоденствие!

Честит да ни е двойният празник!“.

Ето и празничната програма за днес:

Тържествен молебен се състоя от 9 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий“. По същото време беше и училищното тържество в двора на СУ „Н. Вапцаров“, а от 10 часа на амфитеатъра под звуците на химна на Република България бяха издигнати националния трибагреник и знамето на община Приморско. По случай празника на града своите поздравления към жителите и гостите на града поднесе кметът д-р Димитър Германов.

Програмата ще продължи с концерт на състави от общината в преглед на художествената самодейност.

От 10.30 часа в двора на училището ще бъде дадено началото на футболния турнир, а стартът на XI-та Национална „Регата Приморско 2018“ ще бъде от 11 часа на пристанището.

Любителите на силовите спортове ще станат свидетели на традиционните народни борби. Те ще се проведат в двора на училището от 14 часа.

От 18 часа абитуриентите от випуск 2018 ще дефилират пред сградата на Общината, където ще ги изпратят близки, роднини и приятели.

19 часа е началото на големия концерт с участието на българския хор „Космическите гласове“ и дуета Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Преди това на същата сцена ще се изявят местните таланти – рап-изпълнителят Крис и китариста Цветан Овалов.

Финал на празничния ден ще постави красива заря.

На 25 май самодейците от ФА „Приморско“ ще изпълнят концертна програма на тракийското светилище Бегликташ. Събитието ще започне от 19.30 часа, а зрителите ще могат да се потопят в древността и магията на скалния феномен.

Финалът на инициативите, посветени на празника на Приморско, ще постави закриването и награждаването на участниците в Национална „Регата Приморско 2018“. То ще се състои на 26 май от 14 часа на пристанището.