Грозен публичен скандал застрашава да изчезне паното-емблема на Гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“, известна като Строителниия техникум в Бургас. Училището, което са завършили едни от най-известните строиителни инженери и архитекти в морския град, попадна в капан от финансови претенции и спорове за реставрацията на мозайката на фасадата, изобразяваща неговия патрон – Кольо Фичето. Преди два месеца учебното заведение започна кампания за събиране на средства за възстановяване на паното, намиращо се точно до входа, тъй като то беше започнало да се руши и цепи. В кампанията участваха много хора, бивши възпитаници, настоящи учители и ученици. Беше събрана сумата от 12 хил. лева и подписан договор за възстановяване с Дружеството на художниците в Бургас. В края на април обаче претенции към начина на рестравращия е проявил автора на произведението – Енчо Рачев и неговия син Димитър Рачев. Това стана повод за разкрития при водене на преговорите, които буквално са скандални, тъй като се отнасят за пано, посрещало поколения ученици и което има стойност не само за учебното заведение, но и за целия град.

Днес на пресконференция директорът на гимназията Даниела Симеонова и председателя на Дружеството на художниците Митко Иванов направиха смущаващи разкрития.

„До момента, в който бяха събрани средствата и до подписването на договора, нямахме никакви притеснения и бяхме безкрайно щастливи,

че нещата ще се случат и тази мазилка ще бъде възстановена с облика на Кольо Фичето. Но тогава се появи Енчо Рачев с адвокати и нещата започнаха да се изместват. С Митко Иванов бяхме на срещата. Аз заявих, че съм безкрайно огорчена от това, което чувам, тъй като желанието ми е гимназията да се гордее с това, че носи името на Кольо Фичето, да създаваме ценности у младите хора, да покажем, че сме бургаски граждани, които си пазят създаденото.“, каза директорът Даниела Симеонова

Мазилката е трябвало да бъде възстановена по метода сграфито, по който е и създадена. „Имаше съгласие, че Митко Иванов и Енчо Рачев ще работят и всичко ще се случи. Но после се появиха тези разногласия“, добави огорчено Симеонова.

Всъщност всичко се обърква от един получен мейл, в който авторът Енчо Рачев е поискал сумата от общо 8 хил. лева, твърди Митко Иванов. Според него Рачев е разбил тази сума така – 3 хил. лева хонорар, 3 хил. лева за оригиналната 40-годишна вар, с която е изработено произведението и още 2 хил. лева за други дейности. „Повредите, които изискват пълно възстановяване в периметъра на автора, са 4 кв. метра, които е нормално да набъбнат на 8. За около ¼ от цялото сграфито, претенцията е за 2/3 от сумата. Дори и да приемем с част от съзнанието, че цифрите са допустими, при всички положения това взривява цялата работа. Няма как с останалата ¼ от сумата да се изпълни ¾ от останалата работа, плюс цялата организация. Появили се и претенции Енчо Рачев не само да консултира, но и да следи всеки разход, всеки човек, който работи и всеки материал, с който се извършва реставрацията.

„Той никога преди това не е заявявал, че държи договорът да е подписван с него. Той каза, че Бяхме изненадани обаче, когато след сключване на договора, от страна на г-н Рачев се появи желание, не просто да консултира и да ръководи, но изрично да следи и изразходването на всеки лев. Това се случва, въпреки че учебното заведение е събирало даренията и е собственик на произведението“, каза Митко Иванов.

Претенциите станали не само финансови, но имащи за цел семейство Рачеви да управляват целия процес,

позововайки се на неясни текстове в Закона за авторското право.

Още по-голяма била изненадата, когато на 3-ти май адвокатът на семейство Рачеви – Павлина Вълканова, дала уверение, че ще се постигне споразумение, а няколко дни по-късно скандалът станал публичен.

В момента работата по паното е спряна, въпреки че учиилището е имало планове тя да завърши до края на май, тъй като след това започва реализацията на проект на Община Бургас за подмяна на канализацията. „Притискат ни и срокове“, каза Даниела Симеонова.

Адвокат Павлина Вълканова, която представлява семейство Рачеви, заяви днес, че не се е обадила тези дни на ръководството на училището, защото я нямала връзка с Димитър Рачев. Оказало се, че той претърпял преди дни тежък инсулт и в момента е в болница.

Енчо Рачев, като носител на аввторското право, има имуществени и неимуществени права

и е нормално да иска запазване целостта на произведението и то да бъде реставрирано по начин, който е възможно най-близък до оригинала.“, каза тя. Според нея авторът може да се противопостави на всички действия, които нарушават целостта на произведението. Притесненията на Рачев били, че ще бъде използвана техника, различна от неговата, както и от материалите. „Митко Рачев настоява през цялото време да получи повече яснота – вид, количество материали. За самата технология това има значение и е с оглед целостта, така и за самата техника сграфито. Не знам за сума от 8 хил. лева, посочена в мейл. Това, което знам е, че става въпрос за 3 хил. лева, в които се влагат консултирането от страна на автора, материалите, които може да даде и които са оригинални и ако остане нещо – за възнаграждение. За 8 хил. лева не е ставало въпрос. В самия анекс, който предложихме като проект, за да се включим във вече постигнатия договор между Строителния техникум и Дружеството на художниците, има клауза, че при необходимост – авторът ще намали тази сума. Ние самите не можем да разберем защо не се стиковат интересите.“, каза тя.

Адвокат Вълканова каза, че предвижда нова среща. Тя сама каза, че е съобщила на директорката Симеонова преди дни, че позицията на автора е добронамерена с оглед на това, че инициативата е благородна. „Целта е да се съхрани произведението във възможно най-добрия вид. Обещанието беше да се видим веднага след празничните дни и да сключим въпросния анекс. Само че аз не знаех, че Митко Рачев е получил инсулт. Поради тази причина не се обадих, защото чаках информация. Може би затова се получи разминаване.“, добави още адвокат Вълканова.

Така изглеждаше рушащото се пано преди да бъде вдигнато скелето и да започне работата по неговата реставрация

В крайна сметка изходът на грозния скандал предстои да стане ясен през следващите дни и от него ще зависи дали емблемата на Строителния техникум - паното на Кольо Фичето, ще остане на фасадата и в какъв вид.