Християните в Руен ще запомнят този Гергьовден, тъй като в общиинския център отвори официално първият православен храм в селото - „Св. Георги Победоносец“. Днес айтоският свещеник Ромил отслужи първата Света литургия по повод патронния празник на храма. Стотици хора дойдоха, за да присъстват на дългочаканото откриване. Сред гостите беше и кметът на община Руен Исмаил Осман, депутатът Севим Али, общински съветници. Местни жители са дарили и агнета, за празнична трапеза и курбан за здраве.

Инициатива за построяването на параклиса е поета от местните хора. Селото е с населениет около 80% мюсюлмани и 20% християни. На 18 март 2015 бе положен основният камък на новостроящият се параклис от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, а днес той вече е напълно завършен.

Идеята за православен храм, съществува от доста време, но реализацията започва едва преди 3 години, като получава основната подкрепа от местния земеделски производител Манол Димитров, от Айтоския храм „Свети Димитрий Солунски чудотворец”, както и от много жители не само от Руен, но и от Айтос. Община Руен съдейства за осигуряване на терен в центъра на селото, а строителната бригада е била от местни майстори строители.

„Имаше хора от съседни села, които са отделили левчета от пенсията си и ги дариха за изграждането. Изключително сме благодарни на всички, които направиха възможното в този храм да има живот. Той ще работи всеки ден, ще бъде отворен за всеки, който има нужда да влезе. Аз ще се старая поне веднъж месечно да има литургии. Много съм щастлив в днешния ден. Това е духовен дар“, каза отец Ромил пред БургасИНФО.

Според местни жители до момента около 600 души са преминали през храма, като хората продължават да прииждат от различни населени места.