100 деца ще се обучават във филиала на детска градина „Ханс Кристиян Андерсен” в ж.к. „Лазур”, който днес отвори врати. Модерното учебно заведение днес бе озарено от щатсливите усмивки на малчуганите.

„Спомням си как започна всичко. Получих доклад от конструкторите, които окончателно се подписаха, че старият корпус на детската градина не може да бъде използван. И аз трябваше като кмет да поставя подпис под заповед, която да забрани използването на сградата. Точно преди една година трябваше да презентираме пред родителите новия проект. Разбира се 90% от тях бяха категорично против и казаха:”Г-н кмете, ще стачкуваме, ще протестираме”. И наистина на този ден една година назад имаше протест. Въпреки всичко ние ги приехме с голямо разбиране, уважение и внимание и се ангажирахме, че след една година, ако метеорологичните условия не бъдат срещу нас и процедурите по ЗОП не ни попречат, ние ще имаме прекрасна детска градина. Така и се случи, затова използвам случая да благодаря”, заяви кметът Димитър Николов на откриването. Стойността на филиала на детската градина е 1,8 милиона лева. С тези средства на мястото на стария павилион с амортизирана конструкция и потенциално опасен, строен през 1977 г., днес е изградена модерна и функционална сграда. От понеделник в нея влизат три трупи деца, на възраст 3, 4 и 5 години, а наесен ще бъде сформирана още една група за тригодишни, за да станат възпитаниците на филиала близо 100.

С проекта е изпълнено остъкляване на вътрешния двор и обособяването му като зала за тържества, културни прояви и групови занимания. Цялостно е преустроено външното дворно пространство. Там има четири игрови площадки с ударопоглъщаща настилка, оборудвани с детски съоръжения и пясъчник, футболно игрище. Във филиала вече има удобен физкултурен салон, изцяло нов лекарски кабинет. Изградена е достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение.

"Желая щастливо детство на вашите възпитаници! Тази година предстои откриването на още една детска градина в "Меден рудник", а за следващата сме предвидили още две. Благодаря на общинските съветници, че подкрепиха единодушно проекта за този филиал. Разчитам на тяхната подкрепа и за изграждането на предвидените нови детски градини догодина", каза кметът Димитър Николов.

На откриването присъстваха още зам.-кметът Йорданка Ананиева, общински съветници, директори и педагози от други детски градини в Бургас, родители.

В галерията от снимки по-долу можете да видите как е изглеждал старият филиал на детската градина преди и как изглежда сега напълно новата сграда.

ПРЕДИ

СЕГА