Шофьорите да се изследват задължително за обструктивна сънна апнея, настояват лекари от Българското дружество по сомнология, представители на пациентски и граждански организации, цитирани от БТА.

Ако се докаже, че професионален шофьор страда от болестта, да премине на терапия, която да бъде плащана от държавата, предлага доц. Милена Миланова, сомнолог. Тя съветва при повишена сънливост през деня, задължително да се потърси лекарска помощ.

На дремливо шофиране се дължат 10-30 на сто от пътнотранспортните произшествия, казва сомнологът доц. Кирил Терзийски. Вероятно в България около 200 000 мъже и 150 000 жени над 50-годишна възраст страдат от обструктивна сънна апнея.

Високата дневна дремливост е основен симптом за болестта. Тя увеличава 2 до 5 пъти риска от катастрофа на пътя. Най-застрашени от заспиване на волана са професионалните шофьори, а продължителното шофиране нощем води до същия риск от катастрофа, който съществува и при употреба на алкохол, допълва сомнологът.

В периода 2010-2016 г. ранените в катастрофи са били над 56 000, а загиналите - 5392, каза Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", цитирайки данни от МВР.