Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, където по традиция се извършва ритуала по спасяване на Светия кръст. Топлото време и уникалния ритуал привлече интереса и на много гости на града.

Литийното шествие водено от отец Димитър и кмета на Созопол Панайот Рейзи спря на морския бряг и 34 смелчаци бяха благословени преди хвърлянето на кръста в морето. Рекордният брой участници бяха от Созопол и Бургас. Всеки един от тях целуна кръста и получи благословията от отец Димитър, който хвърли кръста навътре в морето.

Младите мъже скочиха в морето и търсиха кръста сред вълните. Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най- бърз и ловък се оказа Станислав Христов, който хвана кръста и гордо го вдигна над главата си, посрещнат от бурните аплодисменти на присъстващите. По традиция, позната само в Созопол , кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по- навътре в морето. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа Калоян Николов, който пък миналата година пръв спаси кръста. И двамата смелчаци са от Созопол.

С бурни възгласи и аплодисменти от публиката на брега участниците се поздравиха за спасения кръст. После всички се хванаха на хора сред морските вълни.

Победителите и всички останали смелчаци бяха поздравени от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова и зам. кмета на общината Катя Стоянова. Те получиха и парична награда от кмета Рейзи. Награди получиха и останалите участници.

Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Созопол.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега е било покрито с лед. При хвърлянето, дървеният кръст попада върху парче лед и се чупи на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция. „ Така здравето стига до повече хора”, пък е мнението на отец Димитър.

Богоявление започна в 8.00 ч. със празнична света литургия, отслужена от отец Иван и отец Димитър в църквата „Св. Георги Победоносец”. Литийното шествиепотегли от църквата под празничните звуци на камбаните и продължи през целия град като бе посрещнато от стотици жители и гости на Созопол на морския бряг, които присъстваха на ритуалното хвърляне на кръста в морето.