Изстрелът, причинил смъртта на редник Николай Тошев от благоевградското поделение, е произведен от картечницата, потвърди вчера за „Струма“ говорителят на Софийската военно-окръжна прокуратура полк. Елин Алексов. Той увери, че се работи много сериозно за разкриване на причините за смъртта на благоевградчанина Николай Тошев, детайли няма да бъдат изнасяни, за да не се попречи на разследването. Ще бъде направено и балистично изследване на картечницата „Браунинг“, която отскоро е на въоръжение в Българската армия и за първи път се използва при военно занятие.

„Знаем, че експертите от Института по криминалистика на МВР са натоварени, отчитаме болката на близките на този млад човек, но призовавам към търпение, за да се направи обективно разследване“, добави полк. Алексов.

Въпросителните около гибелта на 31-годишния редник, който бе прострелян смъртоносно във вторник на обяд след приключване на занятие по планирани стрелби на полигона в Сливница, са много и чакат отговор: Колко са били професионалните войници, които са качвали на платформата картечницата, произвела изстрела? Имало ли е сред тях и други военни от благоевградското поделение 26 400? Кои са началниците, които са извършили проверка на оръжието и докладвали, че е празно? Имало ли е по време на занятието осигурени сакове с кръв, какви са били действията на лекаря от ВМА – Пловдив, който е бил на учението? Какви са травмите, които е получил благоевградският картечар? Ще има ли наказани и кой ще понесе отговорност за това, че един млад човек загина при изпълнение на служебните си задължения?

От близки до семейството вчера се разбра, че тялото на Николай Тошев още се намира във ВМА, вече трети ден след трагедията. Наблюдаващият прокурор по случая Тони Радойнов от Военна прокуратура – София настоял за нова аутопсия. След като първата експертиза приключи още в сряда, но официално заключението не беше обявено, вчера е назначена нова тройна експертиза, която ще бъде изготвена от трима военни медици, ръководени от началника на отделение „Съдебномедицинска експертиза” във ВМА д-р Цветелин Гатев, научи „Струма“.

Херметизираният ковчег с тленните останки на Николай Тошев първо ще бъде положен в благоевградското поделение 26 400 за извършване на заупокойната молитва, тъй като редник Тошев е загинал по време на изпълнение на служебните си задължения. След това погребението ще се състои на новите гробища в квартал „Струмско”, пише ПИК.