Автентична българска сватба разтърсва тази вечер сунгурларското село Прилеп, което се намира точно на входа на Ришкия проход в Бургаска област. Младоженците Стоил и Катя избраха този начин, за да се врекат във вярност и да създадат семейство. Сватбата им вдигна цялото село на крак, всички са с носии, връщат се към старите обичаи и истински емоции. Селото за първи път от години е пълно с млади хора, а възрастните местни жители въздишат по спомени за своята първа брачна целувка.

Родителите на Стоил са от Прилеп, но той дълги години е живял във Варна. Катя пък е от Русе. По воля на съдбата двамата, които са от съвсем различни краища на страната, се запознават в чужбина – в южната ни съседка Гърция, където работят. Любовта им избухнала там и те се връщат заедно не къде да е, а именно в Прилеп, село, в което живеят 600 души. Тук са щастливи заедно, той е известен като един от най-добрите ВиК-майстори, а заедно с Катя развиват и малък семеен бизнес. Така двамата избират тук - в сунгурларското село, да имат своето общо бъдеще и го намират.

Смятам, че традициите трябва да са живи, да се връщаме към тях, да ги пазим. Когато човек излезе извън родината си, после още по-силно усеща любовта си към нея. Затова избрахме тази сватба. Живели сме в големи градове, в чужбина, но по-хубаво от българското село – няма, то е истинското.“, каза младоженецът Стоил Георгиев. На всеки празник той се облича в носия и спазва обичаите, характерни за него.

Днес всички жители на село Прилеп бяха на крак и извадиха дрехите с шевици. Хората не помнят подобна сватба. „Това не е опит да се включи човек в модата с фолклорните мотиви, а нещо наистина истинско“, коментираха гости на тържеството.

На сватбата бяха спазени всички обичаи – забулването на булката, ябълковото клонче, символ на любов и плодородие. За точните ритуали младоженците са потърсили и съдействието на експерти по етнография и служители на музея. Сред гостите беше и кметът на Прилеп Чани Стойчев, който през последните години прави всичко възможно да върне младите хора в Прилеп.

А ако тази вечер минавате през Ришкия проход, карайте с особено внимание през Прилеп и вижте сватбарите, интересни са!

Екипът на БургасИНФО им желае много обич и благополучие!