Ето как се пази българското: Влюбените Стоил и Катя вдигнаха тежка сватба с носии по стар обичай в сунгурларското село Прилеп, зарязаха екзотиката на Гърция (СНИМКИ)

img

Български хора, гайди, фолклорни носии тази вечер оживяват входа на Ришкия проход, вижте ги

Автентична българска сватба разтърсва тази вечер сунгурларското село Прилеп, което се намира точно на входа на Ришкия проход в Бургаска област. Младоженците Стоил и Катя избраха този начин, за да се врекат във вярност и да създадат семейство. Сватбата им вдигна цялото село на крак, всички са с носии, връщат се към старите обичаи и истински емоции. Селото за първи път от години е пълно с млади хора, а възрастните местни жители въздишат по спомени за своята първа брачна целувка.

Родителите на Стоил са от Прилеп, но той дълги години е живял във Варна. Катя пък е от Русе. По воля на съдбата двамата, които са от съвсем различни краища на страната, се запознават в чужбина – в южната ни съседка Гърция, където работят. Любовта им избухнала там и те се връщат заедно не къде да е, а именно в Прилеп, село, в което живеят 600 души. Тук са щастливи заедно, той е известен като един от най-добрите ВиК-майстори, а заедно с Катя развиват и малък семеен бизнес. Така двамата избират тук - в сунгурларското село, да имат своето общо бъдеще и го намират.

Смятам, че традициите трябва да са живи, да се връщаме към тях, да ги пазим. Когато човек излезе извън родината си, после още по-силно усеща любовта си към нея. Затова избрахме тази сватба. Живели сме в големи градове, в чужбина, но по-хубаво от българското село – няма, то е истинското.“, каза младоженецът Стоил Георгиев. На всеки празник той се облича в носия и спазва обичаите, характерни за него.

Днес всички жители на село Прилеп бяха на крак и извадиха дрехите с шевици. Хората не помнят подобна сватба. „Това не е опит да се включи човек в модата с фолклорните мотиви, а нещо наистина истинско“, коментираха гости на тържеството.

На сватбата бяха спазени всички обичаи – забулването на булката, ябълковото клонче, символ на любов и плодородие. За точните ритуали младоженците са потърсили и съдействието на експерти по етнография и служители на музея. Сред гостите беше и кметът на Прилеп Чани Стойчев, който през последните години прави всичко възможно да върне младите хора в Прилеп.

А ако тази вечер минавате през Ришкия проход, карайте с особено внимание през Прилеп и вижте сватбарите, интересни са!

Екипът на БургасИНФО им желае много обич и благополучие!

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  Гошо
  2017-09-07 20:17:54

  Сега ако си родят и 5 хубави българчета ще са истински родолюбци.

 •  
  tarzan
  2017-09-04 12:41:57

  беше истинско тържество на българския дух!

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019