Хиляди българи вече се събраха в сърцето на Странджа – в историческата местност Петрова нива, където тази вечер ще бъде почетена паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Хората вече са превзели поляните, веят се национални знамена. Засилена полицейска охрана следи за сигурността, както и за качеството на стоките, предлагани в търговските обекти. Осигурен е и медицински екип.

Настроението е приповдигнато. Сред хората са областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, депутати от ГЕРБ и БСП, общественици. Очаква се и президентът Румен Радев.

Традиционният национален възпоменателен събор е по повод 114-та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Организатори са Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества –Бургас.

На 29 юни 1903 г. в местността се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Програмата за тази вечер:

20.00 ч. Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци- храм – костница „Света Петка“

20.30 ч. Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала. Заря – проверка.

21.00 ч. Празничен концерт с участието на странджански народни певци