Деца стават археолози за един ден в Деултум. "Прощапулник на най-малките археолози" е озаглавено едно от събитията, включени в програмата за отбелязване на празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", община Средец - "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа", който ще се проведе на 19-и август. Това е първото от поредицата събития, с които Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната - 30 години Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.

Най-малките археолози ще научат тайната на професията от Красимира Костова - директор на Националния археологически резерват. В два пясъчника ще бъдат заровени арт ефакти, които малките археолози ще трябва да открият с помощта на лопатки.След това с карта на резервата те ще трябва да открият и къде се намира съкровището. Наградата, която ще получат, когато го намерят е римска сентенция.

Демонстрации на стари занаяти ще предизвикат интереса на посетителите на Деултум. Те са включени в програмата за отбелязване на празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", община Средец - "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа", който ще се проведе на 19-и август. Гостите на събитието ще могат да седнат зад грънчарското колело и да опитат със собствени ръце да изваят от глина керамичен съд. По-сръчните ще имат възможността да се пробват в плетенето на кошница от ракита или да измайсторят кукла от царевична шума.

Логически и забавни игри от древен Рим са подготвили организаторите на празника за всички гости.

Ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще направят демонстрация на римски грим и прическа.

АтелиетТова е първото от поредицата събития, с които Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната - 30 години Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.ата ще бъдат отворени от 10.00 до 20.00 часа на 19-и август.