Тайнствата на Странджа: Нов параклис очаква поклонници край единствената пещера-светилище на Света Марина

img

В близост до село Сливарово се намира единствената пещера - светилище на Света Марина в България и всяка година на 17 юли се събират вярващи в обредно шествие, което носи иконата на светицата, която се „смива“ /измива/ с аязмата, раздават се пити, варят се курбани.

Тази година, освен традиционното почитане, ще бъде осветен и новопостроения параклис до пещерата, издигнат на мястото на несъществуващия от много време стар конак. Инициативата и изпълнението е на Райчо Бухлев, малкотърновец със съхранена вяра в силата на странджанските свети места.

В понеделник, 17 юли, пред сградата на Общината в Малко Търново, в 9.30 часа, ще има осигурен транспорт за желаещите да почетат Света Марина и да присъстват на освещаването на параклиса и курбана за здраве. Има вероятност малка част от разстоянието да се измине пеш предвид състоянието на пътя, водещ до светилището, който на места е труднопроходим.

При поклонението пред Света Марина в Сливаровската пещера се вярва и преспиването пред входа й – сън, знак от светицата какво да направят. Мястото е било свято и за древните траки и е било свързано с почитта към Слънцето. Според народа Света Марина означава огнена, слънчева. В Странджа е господарка на змиите и лечителка.

Всяка година в деня на Светицата се провежда поклонническо шествие до пещерата, намираща се на около 12 километра източно от Сливарово. Мястото е изпълнено с тайнственост и магнитизъм. Растението Волски език е обгърнало пещерата, то е свързано единствено със Странджа.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Възмутен
    2017-07-18 11:12:24

    99 % от информацията ви не струва, поне да си бяхте проверили изворите на информацията, какви са тия измишльотини за св. Марина, само как подвеждате хората, сляли сте няколко празници в едно и освен това волският език не е само в Странджа, явно бъркате със Зелениката, която е единствена в Странджа планина

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас