С пълно мнозинство общинските съветници от Камено решиха да отпуснат бюджет за закупуване на нови сценични костюми за фолклорния ансамбъл „Здравец” към местното читалище „Просвета – 1927”. Идеята е всяка година общината да финансира нуждите на танцьорите, които са известни в цялата страна, имат и много международни участия. През последните години от Читалището са били принудени да вземат костюми под наем за мащабните участия.

През настоящия месец ансамбълът получи покана за участие на 48-мия Международен фестивал в град Яш в Румъния, който ще се проведе от 25 до 29 юли.

Миналата година фолклорен танцов ансамбъл „Здравец” празнува 30-годишен юбилей. Спектакълът „Туй що не гасне” предизвика гръмки овации, а в него участия взеха и най-малките танцьори с ръководител Димитринка Бакалова, която създава и показва красота по сцените на България и Европа. Бакалова е възпитала стотици танцьори, носителката на „златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

ТА „Здравец” е създаден преди 30 години. Той е носител на идеите и продължава традициите на Каменския ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Петър Бакалов, основан през 1944 година. През всички тези години той има своето достойно място в културния афиш на страната и чужбина.

ТА „Здравец” непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор. Репертоарът е изграден от танци впечатляващи с неповторимия си и оригинален стил.

Концертите по блестящ начин разкриват българските фолклорни традиции. Изпълненията на танцьорите се отличават с изключителна артистичност.

Над 250 възпитаници са минали през ансамбъла, като всеки от тях се е посветил на танцовото изкуство от 10 да 12 години и е оставил ярка диря в развитието на ансамбъла. Едни от първите танцьори са Коста Стамов, Младен Урумов, Надя Димитрова, Румен Андреев, Иво Ганев, Атанаска Димитрова и др.

НЧ"Просвета-1927" има действащи филиали в с. Кръстина, с. Винарско, с.Трояново, с. Ливада, с. Тръстиково и с. Полски извор.

Миналата година Общината инвестира в закупуването на нови костюми за кукерите, които са едни от най-атрактивните в страната.

Местният парламент също така днес прие отчета за събираемостта на местните данъци и такси през 2016 г. Община Камено продължава да бъде първенец в страната по събираемост на данъците. През годината са изпратени 721 покани за доброволно плащане, написани 255 акта, постигнати са 48 споразумения, а 19 длъжника са дадени на частни съдебни изпълнители.