Една от най-големите мечти на айтозлии е на път да се сбъдне – да има нов модерен квартал на мястото на старите казарми, намиращи се на ключово място в града, в оживения район край автогарата. „Ще съберем мнението на гражданите, защото именно те живеят в този град. Ще има възможност на сайта на общината хората да дават своите идеи. Ще ги обобщим, ще видим предложенията и на общинските съветници и заедно ще вземем решение как да изглежда този район“, каза кметът на Айтос Васил Едрев.

Припомняме, че Айтос водеше 12-годишна битка за собствеността на казармата, но така и не я получаваше от Министерството на отбраната, докато тя се рушеше и се превръщаше в джунгла. При посещението си в града в средата на януари бившият премиер Бойко Борисов обеща, че тя ще бъде прехвърлена. В последните дни на оглавяваното от него правителството Общината най-после получи собствеността и ще започне да събира идеи как точно да изглежда района.

„Казармата е един голям квартал от 96 декара. Ще обобщим предложенията - ние искаме да направим 50 парцела за жилищно строителство, парцел за супермарект, за детска градина, за СПА-център, защото има минерална вода. Тези предложения ще ги обобщим, ще дадем заданието на архитекта, който ще изработи устройствен план, ще направим макет, който ще предложим отново на гражданите. Тогава ще решим. Първоначалните действия са да разчистим терена, защото голяма част от сградите се срутиха. Айтозлии заслужават да има един нов хубав квартал там - с кътове за отдих, за младите майки и други“, каза кметът Едрев.

Съвсем нов вид ще придобие и автогарата, която се намира наблизо. В предложения бюджет на Айтос за 2017 година бяха предвидени 450 хил. лева за ремонт (Още за бюджета на Айтос, който получи пълна подкрепа в местния парламент- ВИЖ ТУК). На сесия на Общинския съвет днес идеята беше обсъждана сериозно, като се чуха предложения старата сграда да бъде изобщо съборена, а на нейно място да бъде изградена нова. В момента автогарата е в плачевен вид.

„За Автогарата в момента сме задали на проектант задание да проектира ремонт, сега ще му възложим и проект за нова автогара После ще обсъдим с общинските съветници какъв ще бъде резултата като цена и като строителство и ще решим“, каза кметът на Айтос.