"- Отчаянието от попарените надежди може да те погуби по-лесно от жаждата.

- Но докато преследваш миража, се чувстваш по-жив".

Това са редовете от романа "Фантомите на Линджа", чиято премиера предстои в Бургас. Интригуващата история за любов и насилие, смърт и прераждане, преминава през вълшебните гори на уникалния Трънски край и неговия магически реализъм, пясъците на Сахара и изисканата красота на Флоренция.

Автор на книгата, която се чете буквално на един дъх, е известната българска журналистка и писателка Албена Борисова. Зад сюжета на историята стоят реални личности и събития - факт, който я прави още по-провокативна и интересна.

След представянето на книгата в София и родния град на авторката Перник, литературната критика определя романа на Албена Борисова като "горчива и съвременна приказка за насилието, маскирано като любов".

Главните герои на "Фантомите на Линджа" са журналистката Линджа и писателят Миодраг. Разбира се, имената на действащите лица на метафоричния разказ за човешките отношения, себеотдайността, преминаваща в зависимост, деспотизма, прага на поносимостта на душевната болка, границите на страха, са променени. Така или иначе, обаче, първообразът на Линджа е реална жена, която в момента живее в чужбина и работи в организация срещу насилието над жени, разказва авторката и обяснява: "Тук не става дума за кръв, трупове или престрелки. Това е история за онова префинено насилие, маскирано зад най-добрите уж намерения. Героинята всъщност пише книгите на мастития писател Миодраг и никой дори и не подозира за нейното съществуване".

Битката на Линджа с жестокостта и фантомите, се оказва невероятно трудна. А каква е цената на победата, преди всичко над собствените си страхове, читателите ще преоткриват, препрочитайки книгата. Защото тя не е само една остросюжетна история за еднократен прочит, а четиво, което кара да съпреживяваш, и да мислиш. И отново да отгръщаш страниците му.

"Фантомите на Линджа" е интересна не само откъм своя сюжет, многопластовите си образи, философските послания, но и като успешно съчетание на журналистика и литература. В тази връзка самата авторка е категорична: "Журналистиката много помага в работата на един писател, защото се срещаме с всякакви хора, с всякакви съдби. Това много ми е дало, много ме обогатява и историите, които съм виждала сами чакат да бъдат разказани".

"Фантомите на Линджа" е трета книга на Албена Борисова. Тя е автор на документално-публицистичната „Зад гърба на КГБ“ и психологическото фентъзи „Безценка, която не можеше да умре“. Бургаската премиера на най-новото й произведение е на 15 февруари, от 18,00 часа в Дома на Писателя.