До месец Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесе окончателно по делото срещу повишените цени на винетките от началото на 2016 г., които са в сила и тази година. Днес петчленен състав на ВАС разгледа делото на втора инстанция и го обяви аз решаване, за което срокът по закон е 1 месец, но той е инструктивен.

През юли 2016 г. стана известно, че тричленен състав на ВАС отмени тарифата за новите цени на винетките стикери. След като Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обжалва решението, процесът стигна до втора инстанция. Тарифата бе атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като с тарифата не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.

Днес представителят на прокуратурата поиска от съда да потвърди решението на първа инстанция, което е за отмяна на новите цени. Според прокуратурата жалбите на Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерския съвет са бланкетни. Жалбоподателите не посочват никакви нови доказателства за своята теза, аргументира се още прокурорът в близо 20-минутното си изказване. /faktor.bg