Общински съветник иска датата, на която се отбелязва празника Свети Дух да бъде включена официално в тържествените прояви на Бургас. Причината е, че освен църковен празник, той се отбелязва и като ден за почит към българските герои в Македония.

За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура 24 май и Деня на народните будители 1 ноември. В периода от 1912 до 1918 г. България участва в три войни, които имат за цел обединението на страната. Между двете световни войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия, в които участват, както елитът на македонските българи и бежанците, прокудени от своите родни домове, така и хиляди български родолюбци и общественици. Неговото честване за пръв път е на 6 юни 1923 г. На този ден ние се прекланяме пред жертвите на Кресненско-Разложкото въстание през 1878, Мелнишкото въстание от 1895, Горноджумайското въстание от 1902, Илинденско-Преображенското въстание от 1903. Почит пред всички, които са се борили и са паднали за свободата на българите в Македония. Прекланяме се и пред паметта на хилядите българи, станали жертва по време на Тиквешкото въстание през юни 1913, Охридското въстание през септември 1913, вдигнали се срещу новите сръбски окупатори. Дълбок поклон пред 200 000 български офицери и войни, дали живота си за освобождението на Македония и обединението на България, в периода 1912-1918. Свети Дух е ден на пробуждане на българската национална памет. Ден на протест срещу всички, които ограбват и фалшифицират историческата истина и оспорват националната и културната идентичност на българите в Македония“, мотивира се общинският съветник от ГЕРБ Георги Дракалиев, който е лидер на ВМРО в Бургас.

Според него, за да бъде отдадена справедливост и почит и към хилядите герои, загинали за свободата на Македония, както и към нещастните македонски българи – бежанци, прогонени от роден край и намерили нов дом в нашия град, в културния календар на Община Бургас трябва да бъде включено отбелязване и на Деня на Македония, който се чества на датата на църковният празник Свети Дух.