Петгодишното дете, което беше прието в „Пирогово” с усложнения след варицела остава в тежко състояние. Момченцето беше транспортирано по спешност от Бургас до София с военен самолет. Лекарите работят за овладяване и стабилизиране на неговото състояние, съобщи Нова телевизия. Вчера детето е претърпяло операция на възпаления си от варицела ляв крак. Предстои му още една операция. Лекарите не искат обаче да се ангажират с прогноза.

„Детето е септично, което означава, че в кръвта му има бактерии, има тежко възпаление на целия ляв долен крайник,. Има възпаление на лява лакътна става, има тежки промени в дишането, има излив в дясна плеврална кухина. Само един сепсис е в живото застрашаващо състояние”, каза д-р Стоилов днес следобед.
В "Пирогов" вчера беше свикан разширен консилиум за 5-годишния Александър, който беше преведен в университетската болница по спешност.
Екипът на детския хирург д-р Стоилов вчера извърши първата хирургична ревизия за засегнатия крак. По време на нея лекарите извършиха серия от разрези на подбедрицата и бедрото, за да овладеят инфекцията на кожата, подкожието, фасцията и мускулите.
Предвид ниския имунитет и сериозният възпалителен процес и в следващите дни предстоят оперативни намеси.