Изкупени са лопатите за сняг в кварталните магазини, установи проверка на БургасИнфо. Още с първият натрупан сняг тяхното търсене се е повишило и днес по рафтовете можеха да се открият само прави градински лопати, които макар и неудобни за риене на сняг, все пак се търгуват успешно. Освен пластмасовите гребла за риене на сняг, са изкупени и въглещарските лопати, които също са удобни за целта, та дори и металните лопати за боклук. Специалните гребла за разбиване на лед обаче се продават само в големите хипермаркети. Цените на целия този асортимент от инструменти варират от 6,90 до 10,00 лева.

Антилед препарати, които размразяват замръзналите участъци по земята, входове, тротоари, улици, бетон и асфалт та дори и в градината могат да се намерят само в големите хипермаркети. Продават се в разфасофки от 10 до 25 килограма, като тяхната цена започва от 13,00 лева за 10 килограма и стига до 30,00 лева за 25 торба от килограма. След третиране с антилед препарат, разтопеният сняг лесно се почиства до “черен асфалт”. Почти всички са с удължено действие и не позволяват обратно заледяване. Ефикасността им е голяма, според търговците е достатъчно да се насипе от препарата върху заледения или заснежен участък, и той сам ще изчисти леда и снега, като предпазва от следваща поява. Те обаче не са популярни в морския град и нямат голямо търсене. В разговорния език са известни като химическа сол и се препоръчват дори като превенция на заледяването и почистване на леда, като количеството и действието на топене зависят от температура на настилката и околната среда, условията на снеговалеж, както и от дебелината на леда и отъпкания сняг. По-скъпите от тях дори предпазват от корозия. Приложими са в широк диапазон зимни температури, за сравнение обикновената едра сол от магазина работи до минус 4-50 С, докато при химическата сол такова ограничение няма.

Едрата сол все пак остава най-популярният и най-купуван продукт. Килограм морска сол струва само 0,22 стотинки и е лесно откриваем във всеки хранителен магазин.

Други популярни продукти, които вече са кът в магазините са размразители за стъкла, за гумените уплътнения на колите, както и за ключалките на автомобилите. Там предлагания асортимент е неограничен – има ги на спрей, силикови, в метални или пластмасови опаковки. Цените им започват само от 1,50 лева. Търсенето е огромно и въпреки неограниченото разнообразие от разновидности и марки, по щандовете днес могат да се открият само единични бройки от тях.