Домашна ракия ще може да се вари в казани с вместимост до 1000 литра, вместо досегашните 500 литра. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха приети на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.Гласуваният проект обединява три законопроекта, предложени от Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Петър Славов (Реформаторски блок) и Менда Стоянова (ГЕРБ). От Националната лозаро-винарска камара обаче коментираха, че за първите 10 месеца на 2016 г. събраните приходи от акциз върху домашната ракия (когато разрешената вместимост на казаните беше 500 литра) са били 476 хил. лв., което е повече в сравенение със сходни периоди, когато разрешената вместимост е била до 1000 литра. Според камарата това показва, че действащите в момента правила водят до свиване на сивия сектор и събиране на повече приходи в хазната.

Освен, че отново се увеличава вместимостта на съдовете в специализираните малки обекти за дестилиране, с гласуваните текстове се отменят разпоредбите, според които малките казани могат да варят ракия само от 1 юли до 31 декември, а в останалото време, за да работят е нужно да уведомят писмено Агенция "Митници". С промените ракия ще се вари целогодишно, без да се налага писмено уведомление.

За да се намали незаконното производство на ракия обаче се въвежда регистрационен режим за всички търговци, производители и вносители на съоръжения за варене на алкохол. Регистърът ще бъде публичен и ще се води в Министерството на икономиката, като се очаква това да стане през месец март. Беше отхвърлено предложението контролът върху казаните да се прехвърли от митниците към общините. От Националното сдружение на общините обясниха, че няма достатъчен капацитет да се направи това, особено в по-малките общини.

Източник: standartnews.com