МВР ще получи 278 нови автомобила „Киа“ през март, които ще разпредели във всички областни дирекции. Подготвя се поръчката и за още 300 нови коли. Това стана ясно от изявление на главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“, и на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, съобщава Ureport.

Служителите във вътрешното министерство ще разполагат с нови големи и по-малки микробуси „Форд“ и „Ивеко“, които са за жандармерията в София, Варна, Бургас и Стара Загора. 278 леки автомобила марка „Киа“ ще бъдат предоставени на „Пътна полиция“.

Автомобилите са оборудвани със съвременни средства за радиокомуникация и системи за проверка на място на водачите и на превозните средства. Снабдени са и с видеонаблюдение и имат възможност за издаване на фишове на място.

На старите автомобили ще се направи технически преглед и тези, които са годни за експлоатация ще отидат в структури, където има необходимост.

„През 2016 г. успяхме да осигурим доставките в размер на 27 млн. лева. Част от договорите ще бъдат изпълнени през следващите месеци. Много скоро МВР ще има друг образ, който може да даде повече самочувствие на служителите и да внесе повече респект на населението към тях. Изключително съм доволна, че осигурихме договорите, след които МВР ще има значително количество коли, автобуси, екипировка и униформи”, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

На 9 януари МВР обяви и обществена поръчка за 116 000 чифта обувки за полицаите, със средна цена на чифт 79 лв.

От тях 30 000 са летни. Ще бъдат купени и 57 500 чифта чифта зимни кубинки, като 3500 от тях ще са дамски. В поръчката са включени и 28 500 чифта дамски и мъжки кубинки, които да се носят през лятото.

Утре зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев ще отчете обществените поръчки, които ще обявят за усвояване на 160-те милиона евро за охрана на границата.

„Има спекулация с темата за обществените поръчки в последно време. Ние сме длъжни да направим това и да обявим, че сме готови с всички поръчки по отпуснатите средства. Ние сме готови и ще обявим поръчките, но решенията по тях ще се взема от следващото правителство“, допълни Бъчварова.