Депутатите направиха подарък на собствениците на мотопеди, мотоциклети, каравани и кемпери като за Нова година. Те приеха окончателно промените в Кодекса за застраховането, според които ще може да сключва задължителната застраховка "Гражданска отговорност" само за лятото за този тип превозни средства.

Срокът на полицата може да е по-кратък срок от една година, но не по-малко от 30 дни, съобщава Dnes.bg.

През пролетта рокери многократно протестираха срещу решението на парламента – собственици на мотоциклети, мотопеди, кемпери и каравани да плащат годишна застраховка "Гражданска отговорност", независимо, че през есенно-зимния сезон използването на този тип превозни средства е невъзможно.

Недоволството на собствениците на мотори и кемпери беше свързано и заради приетите тогава промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка "Гражданска отговорност".

Така че днес депутатите ревизираха собственото си решение, взето преди някоко месеца. Причината – "съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства".

"По данни на Пътна полиция, само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000. Това, от една страна ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд и ще е причина за ненужно цялостно забавяне на работата им поради свърхнатоварване", мотивираха предложените промени вносителите им.