В "Пирогов" беше свикан разширен консилиум, заради 5-годишното дете от Бургас, което вчера беше преведено в университетската болница по спешност със самолет, съобщиха от здравното заведение.

В разширения консилиум взеха участие топ лекари (детски хирурзи, гнойно-септични хирурзи, детски реаниматори, съдови хирурзи, имунолози, микробиолози и др.) от спешната болница, които подробно обсъдиха състоянието на малкият пациент.

Те решиха, че предвид тежкото състояние, в което се намира кракът на детето е най-добре да бъдат извършени серия от хирургични намеси, за да се овладее тежката инфекция.

Екипът на детския хирург д-р Стоилов вече извърши първата хирургична ревизия за засегнатия крак. По време на нея лекарите извършиха инцизия на подбедрицата и бедрото, за да овладеят инфекцията на кожата, подкожието, фасцията и мускулите.

Предвид ниския имунитет и сериозният възпалителен процес и в следващите дни предстоят оперативни намеси.

Припомняме, че малкият Александър беше транспортиран в София с военен самолет по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Детето е получило тежки усложнения след заболяване от варицела.