В съдебно заседание днес Районен съд – Бургас определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо афганистанския гражданин Али Н, обвиняем за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 4 и т. 5, вр. с ал. 1, вр. Чл.20, ал. 2 от НК.

Бургаският районен съд направи обосновано предположение, че Али Н. е извършител на повдигнатото му обвинение. Според съда има опасност Али да се укрие, поради факта, че няма регистриран постоянен или настоящ адрес на територията на страната ни; той не притежава и не представя личен документ за самоличност.

Досъдебното производство е образувано на 02.01.2017 г. срещу виновното лице за това, че е превел през границата на страната група от 31 чужди граждани, самоопределящи се, че са от Афганистан, Пакистан и Сомалия, между които е имало и лица под 16 години, без разрешение на надлежните органи на властта или макар и с разрешение, не през определените за това места. По делото са проведени множество процесуални действия, разпитани са 5-ма свидетели, всички граждани на Афганистан, пред съдия от Районен съд – Бургас. Съгласно показанията им, всички заедно с обвиняемия са тръгнали от Афганистан към страни от Западна Европа, а именно Италия и Франция. По пътя си от Афганистан са преминали през Иран, след което са навлезли на територията на Република Турция. Там е била сформирана група от 31 чужденци, която следвало да бъде преведена през турско-българската граница. Всички свидетели заявяват, че каналджиите, които трябвало да ги преведат през страната, били двама – също чужди граждани и част от групата и разпознават обвиняемия, като лицето, което им е помагало да преминат през територията на Република България. Според техни твърдения, били преведени от двамата каналджии през плитководни реки, в близост до границата, преминали през гориста месност, като са вървели пеш 5 дни. На петия ден – 01.01.2017 г. чуждите граждани влезли в с. Равадиново, с цел да бъдат открити от органите на полицията, защото били премръзнали. Единствената жена в групата, сомалийска гражданка, починала от измръзване.

Обвиняемият признава при предявяване на обвинението, че е бил помагач на основния каналджия, който водел групата, с когото се е запознал още в Турция.

На проведеното днес съдебно заседание Али Н. отрече това, което е казал при даването на обяснения и твърди, че не е бил водач на групата, не е бил помагач на водача, а е бил само част от групата. Обвиняемият разкри днес пред Бургаския районен съд, че преди 6 – 7 месеца се е намирал на територията на Република България, в бежански лагер, но поради семейни причини го е напуснал, за да се върне в Пакистан. След това отново е поел към България заедно с групата чужденци.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест в тридневен срок пред Окръжен съд – Бургас.