Нови детски градини, за да бъдат спокойни работещите родители, както и облагородени междублокови пространства - това е част от акцентите, залегнали в бюджета на Община Бургас, предвидени за най-големия жилищен комплекс „Меден рудник“. Общественото обсъждане на финансовите средства за следващата година се проведе в спортна зала „Никола Станчев“ като от страна на общинската администрация присъстваха зам. кметовете Красимир Стойчев, Йорданка Ананиева, Руска Бояджиева, управителят на общинския превозвач „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев, които бяха готови да отговарят на въпросите на жителите.

„Ще приключи изграждането на ДГ „Чайка“, ще отворим и яслени групи, за да може да приемем децата, за да могат родителите да работят. Започва изграждането и на още една детска градина, която ще е иновативна не само за Бургас, но и за цялата страна. Нейният профил ще бъде екологичен – както по отношение на материали, така и по начина, по който ще функционира и като възпитание – с внимание към опазването на околната среда и храненето. Другите обекти са свързани и с училище „Петко Росен“, където ще бъде изградено ново игрище. Всички училища и детски градини вече са санирани. Амбицията ни е да продължим да работим за дворните пространства. Ще изградим видеонаблюдение на територията на всички детски градини и ясли, за да може родителите да са спокойни“, каза зам. кметът Йорданка Ананиева.

Зам. кметът Красимир Стойчев заяви, че за 2017-та са предвидени още нови зони за строителство в Зона Д - "Меден рудник" - нови 1 130 дка, разширение зона Б- "Меден рудник" - 166 дка, както и нова зона за бизнес в промишлена зона "Меден рудник" /по пътя за Средец/ - 650 дка. През 2017 г. започва изработването на ПУП за нов гробищен парк в Меден рудник - 55 дка.
Ще бъдат благоустроени междублоковите пространства в кв. 118 "Меден рудник" бл.492-498, като в района живеят около 9000 души, в кв.20 "Меден рудник" - бл. 440-444, където има около 8500 души, както и в кв. 22 "Меден рудник", бл. 446-451, където са около 6000 души.

По време на общественото обсъждане беше поставен и въпроса с транспортната схема на града. В отговор управителят на общинският превозвач „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев заяви, че от 2 януари маршрутките, които досега правеха само вътрешни курсове, вече ще пътуват и от „Меден рудник“ до центъра и обратно, като се очаква местните жители да стигат до ул. „Гладстон“ за 20 минути.

Управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев (крайно вляво) днес беше готов да отговаря на въпросите на жителите на "Меден рудник"

Какви още промени се предвиждат още в транспортната схема – очаквайте по-късно.