Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обеща, че до края на зимата увеличение на цената на парното няма да има. Това стана по време на общественото обсъждане на предложението на "Булгаргаз" цената на синьото гориво да бъде повишена с 13.53% от 1 януари. Според правилата, когато при него има поскъпване от над 5 на сто, трябва да има корекция и на цената на парното. Регулаторът обаче възнамерява да даде на газовата компания да вдигне тарифите с не повече от 5%. Така няма да се стигне до вдигане на цената на парното по средата на отоплителния сезон, стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов.

"Категорично мога да заявя за потребителите на топлинна енергия, че от 1 януари няма да има промяна в цената на топлинната енергия", каза той. Иванов допълни, че това ще важи и за цената на тока, който произвеждат когенерациите на топлофикациите. Той изрази и надежда, че на 30 декември, когато ще бъде взето окончателното решение за цената на природния газ, това становище бъде потвърдено.

От друга страна той заяви, че исканията на "Топлофикация-София" за увеличаване на цената на парното нямат основание при така определеното изменение на цената на природния газ, предаде БНГЕС. "Законът е категоричен, че такова основание може да бъде само значително изменение на ценообразуващия елемент. 5% увеличение на цената на природния газ, както предлага КЕВР, не са значително изменение на цената на природния газ. Значително изменение е, когато сериозно се променя цената на крайния продукт на топлинната и електрическата енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите", посочи Иван Иванов./inews.bg