Русия преустановява полетите на самолети Ту-154, докато се установи каква е причината за катастрофата със самолет от същия вид край Сочи, предаде Ройтерс.

В катастрофата на 25 декември рано сутринта загинаха 92 души, сред които водещи руски музиканти, журналисти и военни. Машината падна в Черно море край Сочи на път за Латакия в Сирия.

По-рано днес бе съобщено, че едната от черните кутии на самолета е открита и ще бъде пратена за анализ в институт край Москва.

Намерени са телата на 12 от жертвите и над 155 фрагмента от самолета.

Версията, свързана с попадане на чуждо тяло в двигателя на самолета Ту-154 на руското министерство на отбраната е приоритетна за разследващите трагедията, предаде ТАСС, като се позова на източник от руските силови структури.

Проверяват се и версии като грешка при пилотирането на машината и техническа неизправност, възникнала на борда, добави източникът.

Вчера беше съобщено и за четвърта версия - некачествено гориво, с което е презаредила машината в Сочи на път от Москва за Латакия в Сирия, припомня БТА.

Междувременно вестниците в Русия представят все повече версии за катастрофата.

"Росийская газета" припомня вчерашно съобщение на Федералната служба за сигурност (ФСС), че не са открити улики за терористичен атентат или диверсия. Според източник на "Комерсант" обаче следствието ще може окончателно да отхвърли "терористичната версия", едва след като проучи внимателно данните от експертизите на бордовите самописци, телата и отломките, открити след трагедията.

Приоритетна според "Комерсант" засега е версията за грешка на пилотите, решили "прекалено енергично" да наберат височина при излитането на машината от Сочи. Заради грешно избрания ъгъл на атака самолетът изгубил скорост, докоснал с опашка водата, разпаднал се и потънал.

Вестникът открил и "единствения очевидец" - граничар от бреговата охрана, наблюдавал инцидента от катер, плаващ в морето. Той сравнява положението на Ту-154 преди удара с мотоциклет, вдигнат от водача на задно колело.

Изданието допуска, че за катастрофата може да са допринесли и технически фактори: претоварване на самолета, нарушена центровка поради изместване на товара, лошо функциониране на закрилките или стабилизатора, внезапно намаляла тяга на двигателите.

ФСС разполага с видеозапис от момента на падането, отбелязва "Росийская газета", напомняйки и други версии като попадане на предмети в двигателя или зареждане с некачествено гориво.

Спецслужбата разсея слуховете, че самолетът е бил претоварен или е превозвал някакви мистериозни товари, пише официозът. Версията за атентат е в края на списъка, изтъква той.

"Трагедията с Ту-154 потъна във версии", обобщава в заглавие "Независимая газета".
Каквото и да се говори за специалния режим по военните летища, версията за атентати няма толкова бързо да изчезне от социалните мрежи, прогнозира всекидневникът и критикува "многобройните експерти в кавички, които нямат понятие дори от авиация и военно дело".

Общо шест версии разглежда "Московский комсомолец", добавяйки към вече изредените сблъсък на самолета с птици и неблагоприятни метеорологични условия. Вестникът обаче помества и аргументи, опровергаващи всяка от тях./investor.bg