С китайски устройствата за кражба от безконтактна банкова карта бандити източват парите ни. Ставаме лесни мишени покрай празничното пазаруване в големите търговски верити и молове. Развитието на технологиите дава шанс за нови изобретения, предава БНТ. „Устройствата преставляват мобилни ПОС-терминали, които работят със сим карта и Интернет. Това е задължително за да може информацията от картата да бъде изпратена, сумата, в определена сметка, за да се получи транзакцията. Имат батерия и могат да прихванат сигнала, който е на банковата карта на около 15-20 см. Почти всички карти в България вече са с безконтактно плащане, с такава опция и тя не може да бъде изключена или елиминирана”, казва експертът Надя Петрова.

Устройствата са лесно достъпни. Най-често се поръчват през китайски сайтове, а цената им варира между 300 и 800 долара. Компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях почти не са регистрирани подобни злоупотреби. Според тях потребителите могат да се защитят най-лесно като държат картите си една до друга в портфейла. От безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева. Банкомата, обаче остава основен източник за припечелване на по-големи суми от родните бандити. Бандитите поставят скимиращи устройства в миниатюрни отвори, сканират данните от банковата карта чрез магнитната лента. Прави се и малък отвор за камера, с който се записват данните.

От полицията предупредиха, че около банкоматите все още има хора, които следят за вашите ПИН-кодове. Затова прикриването им е много важно". За да ни заблудят допълнително престъптниците оказва се, често променят и телефонният номер за помощ изписан на банкоматите.

"Тези телефони могат да бъдат променени от извършителите, така че като звъннете на тези телефони при проблем с картата, да си кажете на тях ПИН-кода. А той не е нужен никому - нито на банката, нито на който и да било, за да ви отстрани даден проблем”, казва Надя Петрова.

Всяка година джобът на българина олеква с около осем милиона лева от подобни кражби. Според банкови експерти е препоръчително да имаме до 1000 лева в дебитната си карта.