Изпращаме поредна година, изпълнена с много любопитни новини, световни мании и постижения в какви ли не области. Сега, в края на декември, повечето от нас с трудност си спомнят за някои от интернет феномените, които само до преди няколко месеца привличаха вниманието на милиони потребители по целия свят.

Типичен пример е играта „Покемон Гоу”, която предизвика истерия у нас, по света… и в „Гугъл”, където „покемон” е най-търсената ключова дума на 2016 г. Идеята на приложението е да събираш анимирани герои чрез камерата на смарт устройството си и след това да влизаш в битки с други играчи.

Така „Покемон Гоу” насърчаваше малки и големи да се разхождат в търсене на нови и нови чудовища… което има и своята тъмна страна. В Гватемала ловец на покемони беше застрелян, а друг – ранен. В ред други страни имаше случаи на нападения над играчи, тръгнали да изследват неподходящи места.

В други случаи появата на рядък покемон на дадено място предизвикваше стълпотоврение, по-характерно за протестен митинг.

Всичко това обаче е минало, днес за „Покемон Гоу” се сещат само почитателите на оригиналната анимирана поредица от края на 90-те.

Куриозно за 2016

Все още актуална е друга мания – „Предизвикателството на манекена”. Видеа на хора, "замръзнали" в драматични пози като манекени, заляха онлайн пространството в края на октомври, а предизвикателството не спира да се разпространява.

Паралелът с „Ледeната кофа” от преди две години е неизбежен, то тя имаше своя социална позиция – идеята беше хората да усетят как се чувстват болните от доста специфичен вид склероза, при която периферните нерви отслабват тотално. В случая социална кауза няма.

Друго много важно събитие през 2016 г. бяха летните олимпийски игри в Рио де Женейро през месец август. И те бяха белязани с един куриоз: легендарният американски плувец Майкъл Фелпс се появи на олимпийските игри с големи червени петна по гърба и раменете.

2111146209.jpg
Снимка: Getty Images

Веднага след разпространяването на тези снимки започнаха най-страшни предположения – че е болен от много рядка и тайнствена болест. Какво обаче се оказа впоследствие – спортистът просто е почитател на терапията с вендузи. Тя ускорява заздравяването след контузии.

Рибен сутиен

Отново през лятото в интернет започнаха да се появяват снимки с т.нар „рибен сутиен” – дами от всякакви възрасти, решили да скрият гърдите си с прясно уловена риба. Какъв е смисълът от това начинание, на този етап не знаем.

Далеч по-смислено е Предизвикателството на лицевите опори, инициирано от известния режисьор Гай Ричи. Тук има социална позиция – идеята е да се насочи вниманието към ветераните от войната, които страдат от посттравматично стресово разстройство. Много известни хора се включиха в това предизвикателство.

Куриозно за 2016

То се състои в това да правиш по 22 лицеви опори в продължение на 22 дни, защото според статистиката на ден се самоубиват по 22-ма ветерани.

Предизвикателства имаше не само пред онлайн потребителите, но и пред някои от най-големите производители на електроника в света. 2016 г. беше белязана от самовзривяващите се телефони.

Куриозно за 2016

Най-тежко пострада „Самсунг”, като корейската компания беше принудена да изтегли от пазара своя топ фаблет „Ноут 7” след няколко инцидента със самозапалване. Подобни, но по-изолирани инциденти имаше и с телефони на "Епъл".

Предизвикателство имаше и пред науката, след като жена забременя два пъти за 10 дни. Става въпрос за австралийката Кейт Хил, която била подложена на хормонално лечение заради проблеми с яйчниците. Близнаците били заченати по различно време, като интересното е, че през този период от 10 дни тя е имала интимен контакт със съпруга си само веднъж. Т.е. тя забременява втори път, след като вече е забременяла.

Куриозно за 2016

Децата се рзждат с различно тегло и ръст, но въпреки това ги наричат близнаци. Най-интересното е, че лекарите й казали, че няма да може да забременее. Само десет случая на явлението са документирани в цял свят. Близначките се казват Шарлот и Оливия./Блиц