Падането на Ту-154 в Черно море веднага след излитането от летището може да е било предшествано от екстремна ситуация на борда, например отвличане. Това твърди бившият началник смяна на главния център на единната система за организация на въздушното движение в Русия Виталий Андреев, предава „Блиц”.

Пред РИА „Новости” той коментира, че при отказ на техниката командирът все пак би трябвало да е имал поне няколко секунди възможност да съобщи за това на диспечера.

„След излитането и кратия полет – около две минути, самолетът е изчезнал и не е предавал сигнал към земята за каквито и да е проблеми. Това говори или за това, че на борда е имало извънредна ситуация като отвличане или среща с някакво препятствие или друг подобен проблем”, твърди Андреев.

„Ту-154 е много надежден самолет, те не падат просто ей така. От моята практика съм имал случаи, когато Ту-154 са се срутвали след отказ на работа на всички три двигателя или, например, кацане в тайгата на изоставена писта. Но дори и тогава е имало информация какво се случва преди инцидента на борда”, разкрива експертът.

„Лансираните до този момент версии за технически проблем, разбалансиране на кормилото или отклоняване от установената траектория на полета – по никакъв начин не биха могли да попречат на екипажа да предаде за това сигнал на земята. Значи там се е случило нещо наистина екстремно. От моята практика смея да твърдя, че такива ситуации са възможни при отвличане на самолета”, предполага Андреев.

И той, както останалите експерти, призовава да се изчака с разшифроване на данните от бордовите записвачи, които с точност до 99, 99% биха могли да обяснят какво се е случвало в пилотската кабина в момента на катастрофата. До момента обаче не се съобщава за намирането на черната кутия.

Припомняме, че самолетът Ту-154 изчезна от радарите в 5.40 ч. московско време (4.40 ч. българско време), скоро след излитането си от Сочи. На борда е имало общо 84 пътници и 8 души екипаж. Няма оцелели.

32 кораба и катера, 80 водолази, 5 хеликоптера, безпилотни летателни апарати и телеуправляеми дълбоководни апарати издирват отломките на самолета. По крайбрежието на южния град Сочи, в близост до който се разби машината, ще бъдат разположени светлинни кули, за да може операцията по издирването да продължи и през нощта.
Президентът на Русия Владимир Путин обяви 26 декември за ден на национален траур в памет на жертвите.