Символът на град Поморие – статуята на Св. Георги Победоносец, обедини бизнеса в града около благородна кауза. Бронзовата скулптурата, която е уникална за Черноморието, бе открита официално на 6-ти май. Нейното изграждане струва 260 000 лева. До момента Фондация „Поморие”, която поде проекта, е разплатила общо 212 000 лева, изцяло събрани от дарения. Остават още 48 000 лева. Това са средствата за труда на екипа скулптори, начело с Христо Георгиев, които отделят 3 години от живота си, изцяло посветени на проекта. През това време те работят безплатно, за да може морската община да се сдобие с един от най-зебележителните символи. Поради тази причина Фондация „Поморие” и кметът Иван Алексиев снощи организираха благотворителен Коледен бал за бизнеса в града.

„Благодаря на скулптора Христо Георгиев, който работи без пари, за да реализира проекта. Статуята е наистина впечатляваща. След откриването й при нас идваха представители на общините Несебър и Созопол, които се интересуваха дали могат да направят нещо подобно и при тях. Основна част от събраните средства бяха използвани за материали, както и за разплащане с леярната, която работи седмици по проекта. Авторът работи цели 3 години и причината за този Коледен бал е да съберем и остатъка от средствата, за да се разплатим с екипа, който се посвети на проекта и сътвори уникалната статуя”, каза кметът Иван Алексиев. Той и другият организатор на бала Николай Николов също дариха средства. Своята лепта дадоха още много фирми. Сред тях бе и Медицинска лаборатория „ЛИНА”.

Дарението от името на д-р Васил Костадинов бе връчено от представител на лабораторията на Милчо Талев от Фондация „Поморие”. Каузата подкрепиха още собственици на хотели, фирми от строителния, фармацевтичния бранш и други.

По време на Коледния бал, който се състоя в галерия „Дечко Стоев”, бе представен и десетминутен филм с етапите от работата по двуметровата статуя, която тежи 3 тона. Всеки етап бе коментиран от Милчо Талев и лично от скулптора Христо Георгиев.

Статуята е създадена в огромно хале, а по време на работата на посещение идват и групи ученици. Първоначално моделът е изваян от глина, следват гипсвои отливки, по които се отлива бронзът. В леярната с проекта са ангажирани 30 души.

„Досега нещата никога не са се случвали така. Всички правиха отстъпки – складовете, леярната, за да помогнат за реализирането на проекта”, сподели младият автор. За него статуята е специална, защото малко след завършването й, поднася венчален пръстен на приятелката си пред нея и разбира се получава "да".

Предстои скоро да бъде съобщено още колко средства остават да бъдат събрани.