През изминалите 12 месеца Бургас си взе последно сбогом с видни общественици, поети, лекари, съдии и спортисти. Ето кои са хората, с които се простихме през 2016-та, но които градът винаги ще помни. Поклон пред паметта им!

Съдия Магърдич Мелконян
Дългогодишният съдия Магърдич Мелкон Мелконян почина на 19-ти декември. Мъгърдич Мелкон Мелконян е роден на 06.10.1970 г. в гр. Бургас. Колегите му го определят като себеотдаден на професията – юрист и сърцат човек, чиито 20 години трудов стаж са преминали като съдия в Районен и Окръжен съд – Бургас.

Човекът- парламент Гиньо Ганев

Доайенът на българската политика и бивш омбудсман Гиньо Ганев почина на 18-ти декември. Роденият в Бургас Гиньо Ганев ще остане в историята като „Човека-парламент“, тъй като е бил народен представител в 8 поредни народни събрания (3 преди 10 ноември 1989 г. и 5 след това). На 13 април 2005 г. е избран от 39-то Народно събрание за първия национален омбудсман на Република България. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет. След това се жени за дъщерята на първия министър-председател на България след 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев. След дипломирането си става юрисконсулт в ръководеното първоначално от неговия тъст Министерство на енергетиката от 1953 до 1977 г. През 1977 г. е избран за секретар на Националния съвет на Отечествения фронт, където остава до 1989 г. Гиньо Ганев е член на Държавния съвет на НРБ от 1986 до 1990 г. На 2 пъти отказва да стане министър-председател на България – така на неговото място сядат Димитър Попов и Любен Беров. Награден е с Орден "Георги Димитров". По повод 75-ата му годишнина президентът Георги Първанов го награждава с орден "Стара планина".


Гиньо Ганев, снимка: 24часа

Съдия Димитър Иванов
Съдия Димитър Танев Иванов почина на 15-ти декември. Над 20 години Димитър Иванов беше действащ съдия и заместник – председател на Окръжен съд – Бургас, от 1994 г. до 2006 г. Той бе едни от най-всеотдайните хора в храма на Темида.


Общественикът Манук Манукян

Демократът, еколог и общественик Манук Манукян почина в ранните часове на 7-ми декември след тежко заболяване. Той си отиде на 64 години. Манук Манукян бе един от създателите на СДС в Бургас. Той беше председател на НД „Екогласност“ и нямаше кауза, на която да не се отдаваше безрезервно в първите години на демокрацията. Една от най-големите му каузи бе борбата срещу изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. През 2014 година влезе в Общинския съвет в Бургас като представител на НФСБ.


Манук Манукян


Фоторепортерът Веси Раканова

През ноември журналистическата гилдия се сбогува с фоторепортера Веселина Раканова. В годините тя отразяваше най-важните събития в региона рамо до рамо със съпруга си – Румен Раканов.

Футболистът Красимир Костов

На 24-ти септември почина бившият капитан на футболен клуб „Черноморец“ Красимир Костов, който се бореше с коварна болест през последните месеци. Футболните фенове в Пловдив, Бургас и Асеновград ще запомнят Красимир като железен бранител, но и играч, за който феърплеят бе на първо място. В кариерата си Костов е играл, като защитник на Локомотив (Пловдив), Асеновец (Асеновград) и Черноморец (Бургас).

Хореографът Радко Тонев

През септември Бургас се прости и с дългогодишния хореограф на ФА "Атанас Манчев" Радко Тонев. Тонев беше почетен гражданин на Бургас.

Каратистът Пламен Добрев

Една от емблемите на Спортен клуб „Самурай“ в Бургас Пламен Добрев загина при катастрофа на магистрала „Тракия“ на 20-ти май. Той бе един от шампионите по карате киокушин на клуба, едно от най-изявените имена сред спортистите.

Пламен Добрев

Писателят Атанас Радойнов

На 23-ти юли Бургас изгуби един голям творец - писателя Атанас Радойнов. Дълги години той бе сред двигателите на литературния живот в Бургас, а през 2004 година стана негов почетен гражданин.

Атанас Радойнов е роден на 21 януари 1934 г. Завършва специалност българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". След дипломирането си живее в Бургас, където работи като художник по промишлена естетика, окръжен кореспондент на вестниците "Кооперативно село", "Земя" и главен редактор на местния вестник "Победа". Дългогодишен издател и главен редактор на вестник "Автограф" (2003-2008), кооперирано издание със Съюза на българските писатели. Автор е на множество разкази и повести. Като краевед е автор и редактор на книги за селата от Странджа. Негови разкази са преведени на руски, френски, турски, и македонски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. В периода 2001-2008 г. e председател на Дружество "Български писател" - Бургас.
Удостоен е с литературните награди - плакет "Пегас" и плакет "Петко Росен".Атанас Радойнов

Д-р Георги Шик и съпругата му д-р Златка Илиева
На 20-ти юни известният бургаски лекар д-р Георги Шик и съпругата му д-р Златка Илиева
загинаха при катастрофа на АМ „Тракия“. 88-годишният Георги Шик бе специалист по кожни и венерически заболявания, а съпругата му 80-годишната Златка Илиева бе сред водещите педиатри. Д-р Георги Шик беше сред най-уважаваните лекари в Бургас, името му е познато на поколения бургазлии. Дълги години той работеше в Кожно-венерическия диспансер, а след пенсионирането си - в частния си кабинет. Само преди 2 години на 54-годишна възраст почина синът им, акушер-гинекологът д-р Веселин Шик.

Почетният гражданин Иван Бубалов

През април бургаското творческо общество загуби един от видните си представители. Почина Иван Бубалов, който дълги години работи в областта на литературата и журналистиката. Той е и почетен гражданин на Бургас. Иван Бубалов е роден през 1932 г. в с. Бръшлян, Бургаска област. Завършва българска филология в Софийски университет. Работил е като библиотекар и учител, кореспондент на в. "Словото днес". Основател е и дългогодишен председател на Дружество "Петко Росен" в Бургас. Член на СБП и Сдружение Бургаска писателска общност. Автор е на книги с поезия и проза, на сборници с краеведчески изследвания за Бургас, Черноморието и Странджа, за живота на Вълчан Войвода и др.

Краеведът Веселина Казакова

През март месец ни напусна краеведът Веселина Казакова. През своята дългогодишна работа тя събра и описа много истории за миналото и традициите на морския град, които бяха публикувани в различни периодични издания и събрани в трилогията "Носталгично за Бургас".

Димитър Кочев – председател на клуба на моряците ветерани

През януари на 69-годишна възраст внезапно почина Димитър Кочев - инж. корабен механик, един от основателите и председател на клуба на моряците ветерани. „Напусна ни един активен човек, който се грижеше ореолът на Бургас като емблематичен морски град да не помръква. Той упорито се беше заел със задачата да възпитава у младите любов към морето. Вярваме, че тази мисия ще продължат да изпълняват всички негови приятели и колеги от клуба на ветераните”, заявиха след кончината му от Общината.