Температурите през 2017 г. ще са малко по-ниски, в сравнение с настоящата година. Това сочи дългосрочната прогноза за следващите 12 месеца на британските метеоролози.

Въпреки това градусите ще останат сравнително високи на обща база, посочва агенция Reuters.

Спадът в показанията на термометрите се дължи на оттеглянето на Ел Ниньо – феноменът, който повишава температурата на водите на Тихия океан, което пък оказва въздействие върху общия климат на планетата Земя.

И въпреки че 2017 г. няма да е рекордно гореща, тя ще е третата най-топла от средата на 19 век, или откакто се води статистика, прогнозират метеоролозите. Първите две места се заемат съответно от 2016 и 2015 г, пише Profit.bg.

За сравнение, за момента температурите през 2016 г. надвишават с 0.86 градуса регистрираните средни стойности на термометрите през посочения вече период.

Очаква се средните глобални температури през следващите 12 месеца от живота ни да надвишават с 0.75 градуса (по Целзий) регистрираните в периода 1961 – 1990 г. средни 14 градуса, съобщава още Reuters.

Глобалното затопляне обаче продължава. Признаци за това са рекордно ниските нива на плаващия лед в Северния ледовит океан и Антарктика.

Според синоптиците на Ел Ниньо се приписват около 0.2 градуса от затоплянето през 2016 г. - далеч по-малко от допълнителната топлина от генерираните от човека парникови газове./24zdrave.bg