Рибари заплашиха да блокират поетапно морските ни пристанища, ако директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Валентин Вълков не бъде освободен от длъжност. Това стана ясно след поредната среща на браншовиците с представители на агенцията и Министерството на земеделието и храните в Бургас.

В морския град се събраха повече от 200 рибари, които настояват и за законови промени. Те обвиняват инспекторите на ИАРА в превишаване на правомощията и репресии, а служителите - в некомпетентност.

„След празниците затваряме пристанището във Варна. Първият ден за два часа. Вторият ден отиваме на Аспарухов мост. Явно е, че трябва да се стигне до ефективни стачни действия, за да бъдем чути. Имаме подкрепа и от Бургас, Балчик, Созопол", каза след срещата Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев".

„Не смятам, че в ИАРА трябва да се предприемат каквито и да били промени. По отношение на конкретните обвинения, да - взели сме конкретните мерки, но не мисля, че по този начин трябва да бъдат решавани кадрови проблеми, а именно под натиска на бранша", обясни заместник министърът на земеделието и храните Свилен Костов.

Браншовиците са изпратили протестни декларации до всички институции с отношение към дейността им.