„Всички знаем, че трябва да се оглеждаме, когато пресичаме улица, но колко от нас гледат къде стъпват, когато сме на тротоара? Всеки поставя колчета, както и където си поиска, а на нас - пешеходците, ни се налага да практикуваме нова болезнена дисциплина, наречена „ходене с препятствия“, възмущава се бургазлийката Светла И. в сигнал до БургасИНФО. Тя е заснела опасностите, на които се натъкнала, там където хората не очакват заплаха - на пешеходни зони в Бургас. Самата тя се е наранявала неведнъж в тези участъци и добре знае, че те може да бъдат причина за доста болезнени преживявания.

Първият капан - ниски бордюри, заграждащи тротоар на улица „Шипка“ в центъра на града, чиято цел е да предпазват пешеходната зона от желаещите да паркират там автомобилите си шофьори. Проблемът е, че вечер, когато магазините приключат работа, улицата в този участък остава без осветление и този бордюр е невидим за пешеходците. Но дори и през деня хората постоянно се спъват там, твърди Светла И.

Вторият опасен участък: на бул. „Демокрация“. Това са високи колчета, поставени в средата на пешеходна зона, които през лятото служат за поставка на чадърите на заведението, което функционира там през сезона. Вечер, обаче, улицата е неосветена и непрогледната тъмнина скрива тези препятсвия, които се намират точно в средата на тротоара. „Няма човек, минаващ от там, който да не се е наранил. Тези колчета са невидими както през ноща, така и през зимните дни, заради сумрака“, възмущава се Светла. И.