В момента природният газ е най-евтината енергия на нашия пазар както за домакинствата, така и за индустрията. Освен това се предлага и безвъзмездна помощ за газифициране.
С 20 милиона лева държавата ще финансира частично 10-15 хиляди домакинства, които ще могат да заменят отоплението на дърва, ток или нафта с природен газ.
У нас са газифицирани не повече от 4% от домакинствата при 60 на сто средно в Западна Европа. За да стимулира повече хора да минат на газ, държавата ще финансира 20% от изграждането на битова инсталация до 2400 лева. Останалото е за сметка на собственика. Две банки предлагат заеми по проекта при лихва от 6,3%.
„Първоначалната инвестиция за имот от 70-90 кв. м, което е най-масово в България, би трябвало да се вмести в 5000 лв. На база реализираните икономии инвестицията се откупува за 5-6 години”, изчислява Пламен Михайлов - представител на газоразпределително дружество.
От помощта могат да се възползват онези, които сменят отоплението на дърва, нафта или ток с газ. Смяната от парно няма да се финансира.
„Най-бързо се изплаща в момента, в който минеш от нафта на природен газ или ток на природен газ. По-трудно се изплаща от минаване от дърва и въглища на природен газ. Зависи колко интензивно се използва”, посочи Жечо Станков - зам.- министър на енергетиката.
Целта е поне 1/4 от домакинствата у нас да минат на газ, защото това се смята за най-екологичното гориво.
Проектът стартира едва преди две седмици, а вече има няколкостотин домакинства, които са проявили интерес, каза Светослав Иванов, експерт към Българска асоциация „Природен газ”.
Миналогодишният отоплителен сезон показва, че едно домакинство средномесечно е плащало 80 стотинки за квадратен метър, тоест сметките на нашите клиенти са били не повече от 80-90 лева на месец през зимата. През лятото сметките за топла вода и готвене са между 20-35 лева, изтъкна той.
Експертът изчисли, че за един отоплителен сезон едно домакинство пести средно около 1000 лева. Ако инвестицията варира между 3500 и 5000 лева, ще се откупи за около 3,5 години до 5 години. Сега с тази безвъзмездна помощ домакинствата ще могат да си върнат инвестицията за по-кратък срок – около 2 – 2,5 години, уточни Светослав Иванов.