Голямата драма на днешната сесия на Общинския съвет в Айтос се превърна бъдещето на една малка, но кипра сграда, разположена в края на Алеята на занаятите от Етнографски комплекс „Генгера“, по пътечката към вътрешността на парк „Славеева река“ - едно от най-любимите места на айтозлии. Спор, който стигна до искане на почивка по време на заседанието, беше докладна записка, повторно внесена в местния парламент от председателя Красимир Енчев, в която се иска зданието да бъде предоставено на "Сдружение за опазване на една природа" за срок от 7 години, за да направи там посетителски център на „Генгер“, като има задължението да извърши ремонт, за което БургасИНФО вече съобщи. По време на дебатите обаче стана ясно, че през 2006 г. на същата сграда й е правен цялостен ремонт по европейски проект. Две години след него тя е била в цветущо състояние, като в нея са работели млади експерти. След приключването на проекта обаче – красивата сграда е оставена на произвола. Няколко години е била охранявана, след което и тези минимални усилия за опазването й – просто са изчезнали и от тогава тя си стои в забвение, превърнала се е в сметище, прозорците й са изпочупени, а вътре гние.

Въпросът за начина, по който е било стопанисвано общинското имущество беше поставен от Дамян Денев – председател на комисията по общинска собственост, на днешното заседание на местния парламент. „Не трябва ли общинска администрация да упражнява контролни функции, за да не стига до сегашното положение?“, попита той.

Един от основните мотиви, които бяха посочени в докладната записка, внесена от Енчев, беше, че средствата за ремонта на сградата, оценен на 21 хил. лева, не са включени в капиталовата програма на Общината. Зданието е на два етажа, със застроена площ от 65 кв. метра, построено през 1990 година като елемент от комплекса „Алея на старите занаяти“. Сградата е с масивна конструкция. „Състоянието на гореописаното помещение е твърде лошо – повреден покрив, липсващи капаци и порпадащи участъци от покривната обшивка, нужда от цялостно препокриване, счмупени стъкла. Необходимо е прекъсване на достъпа на вода през покрива, настилката и стените, ремонт на стени, тавани и прозорци, като ремонтните дейности са ицчислени на приблизителна стойност 21 хил. лева. Средствата за извършване на този вид ремонтни дейности не са предвидени в капиталовата програма на Общината, поради което помещението продължава да се руши.“, мотивира се Енчев.

ООбщинските съветници днес обсъждаха сериозно бъдещето на сградата и решиха да предоставят възможност на сдружението, опазващо едната природа, да направи посетителски център

За целта страдата се предоставя се за срок от 7 години на въпросното сдружение, като ползвателят се задължава да извърши за своя сметка ремонта. Това предложение беше гласувано и от Общинския съвет.

То обаче предизвика редица въпроси като основният от тях е защо сградата е оставена да рухне само по-малко от 8 години след основен ремонт. „Нашата Община толкова бедна ли е, че да няма 21 хиляди лева за ремонт на Младежкия център? Ние сме богата Община, можеше да го оправим.“, каза Ружди Хасан от ДПС.

Същевременно стана ясно, че не само общински съветници от ДПС са получили обаждания да подкрепят предложението Младежкия център да бъде даден за ползване от въпросната неправителствена организация. Общински съветници се бунтуват срещу начина на разпореждане с общинска собственост. Дори представители на десните партии се ядосваха в кулоарите на местния парламент, че тя се продава и отдава, без особени ползи за Общината.