При обхода на Черно море на юг, извършено от главния секретар на МВР Георги Костов с катер на „Гранична полиция“ не е установен нито един плавателен съд-нарушител във връзка с повишената смъртност на делфините. Припомняме, че през последните седмици еколози и обикновени граждани сигнализираха за десетки трупове на симпатичните морски бозайнизи, изхвърлени от морето.

„За мен е обезпокоително това, което специалистите кзават, а именно, че смъртността при този вид е по-голяма от обичайното, и че това може да има връзка с определена човешка дейност. Няма връзка с учението на военните. Трупчетата на делфините, които са намерени, са без травматични увреждания. Мнението и на екозолите, е че става въпрос за малки представители, които са починилаи при удавяне.“, заключи комисар Костов.

Това най-вероятно означава, че бозайниците се заплитат в мрежите, а не са допълнително наранявани.

Комисар Костов днес пристигна в Бургас, където даде кратък брифинг за медиите за наблюденията си от обхода по море. Утре предстои да даде пресконференция за медиите в Резово, заедно с военния министър Николай Ненчев.