Тийнейджърите в Карнобат ще могат да ходят на дискотека, ресторант, кафене, да влизат в магазини за продажба на алкохол само, ако имат пълнолетен придръжител, който да е снабден с бележка от родителя. Тази разпоредба ще бъде включена в Наредбата за опазване на обществени я ред и чистотата на Карнобат, тъй като до момента тя липсва и няма как да се издават наказателни постановления на нарушителите.

Въпросната бележка, с която ще могат непълнолетнитда влизат в заведенията, ще трябва да съдържа трите имена на родителя, на придружителя, както и да бъде посочено каква е връзката на пълнолетния с тийнейджъра – роднинска, съседска или приятелска. Докмунетът трябва и да бъде в два екземпляра.

Липсата досега на такива правила лъснала след извършени проверки в Карнобат на дискотеки, клубове, игрални зали и ресторанти. Те били извършени в рамките на месец, като полицията установила административни нарушения.

Наказателни постановления обаче не са съставени, защото в Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места, в която следва да има предвиден изричен ред за удостоверяване на обстоятелството придружител – няма такъв. Такъм ред можем да предвидим ние, мотивират се от администрацията. Предложението ще бъде гледано на предстоящата сесия на Общинския съвет.