В Бургас да бъде разкрито представителство на Българската агенция за инвестиции. Това предложи кметът Димитър Николов на министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на дискусията “Да! На българските региони – Бургас”.

„Наскоро открихме представителство на Агенцията за подпомагане на малки и средни предприятия в Бургас. Оттогава рязко се промени информацията, която получаваме за всички международни събития, изложения и обучения, които се случват в България. Надявам се, ако се открие и представителство на Българската агенция за инвестиции, че също ще бъде даден необходимият поток от информация и компетентности, свързани с осигуряването на подходящи за инвестиции терени и връзки на български с международни компании”, каза Димитър Николов.

Причината за искането е, че Бургас се намира в източната част на България, което сега отнема на кандидат-инвеститорите два дни пътувания до столицата и излишен разход на време в оформяне на документи.

Кметът Николов сподели, че пречка пред големите компании, които искат да стъпят в Бургас, се оказват липсата на офис сгради.

„Преди няколко дни град Бургас бе награден от Българката асоциация по аутсорсинг, като най-перспективен град, заради съчетанието на добра инфраструктура, наличието на висши учебни заведения и с най-висок процент младо население. За съжаление бургаският бизнес продължава да се концентрира в проекти, свързани с жилищното строителство, за сметка на офисното. Вече трета компания ни заобикаля, заради невъзможността да си намери необходимото по големина пространство за работа”, каза Николов.

Днешната дискусия“Да! На българските региони – Бургас” се организира от вестник “Стандарт” и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), със съдействието на Община Бургас. По въпросите за развитието и перспективите на регионалната политика своето мнение изказаха министърът на икономиката, зам.-министъра на труда Деница Сачева и Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма. Присъстваха още областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, съветникът на министъра на туризма Живко Табаков, председателят на КРИБ-Бургас Стоян Караненов, ректорът на БСУ проф. Галя Христозова и др.