Спедиторската фирма „Стар пост“ остави месеци наред 7 бургаски служители без работни заплати. За това сигнализира в отворено писмо омбудсманът на Бургас Таню Атанасов, към когото са се обърнали потърпевшите работници. Неизплатените въъзнаграждения към служителите, извършващи курирерски услуги, са за периода от септември 2015 до май 2016 година. Общата дължима сума е 47 работни заплати.

„На една работничка не сте изплатили дължимата сума за извършена работа за 9 месеца, на други три за по 8 месеца, на една за по 7 месеца, на трета за по 5 и 2 месеца. Според мен в грубо нарушение на Кодекса на трудза и Закона за задълженията и договорите, системно сте лишавали тези служители и техните семейства от заработените и договорирани възнаграждения в подписаните от Вас граждански договори. Не сте се трогнали нито от Нова година, нито от двата големи религиозни празника в този период. По думите на гражданите към никой от тях от ръководството не е проявявало претенции. Аз разговарях с вас на 31 май и вие с изненада заявихте, че не знаете за неизплатени възнаграждения, ще направите проверки и ще се обадите след два дни, но не изпълнихте обещанието си. Отговорихте обаче светкамично с писмени обвинения срещу една от вашите служителки, дръзнала да потърси съдействие от мен“, пише емоционално в отворено писмо до управителя на фирмата „Стар пост“-София Десислава Вълкова омбудсманът Таню Атанасов.

Потърпевшите служители са подали колективна жалба до областна дирекция „Инспекция по труда“-Бургас. В нея те посочвали и за други нарушения. „Аз се обръщам към вас с това отворено писмо, за дав и заявя, че Вашето поведение към тези български граждани е неморално, неприемливо и незаконно. С това си отношение към тях Вие унижавате човешкото им достойнство и рушите вярата на хората в справедливостта и законноста в нашата държава. Поведение на управители на фирми като Вас нанася непоправими вреди на отношетнията между работниците и работодателите и доверието между тях. Настоявам да предприемете бързи действия, за да изплатите изработените суми“, настоява общественият посредник.

БургасИНФО потърси за коментар ръководството на фирмата. От "Стар пост" отговориха, че г-жа Десислава Вълкова е в болнични и ще изпратят официален отговор по проблема.