Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Димитър Николов инспектираха напредъка по проекта за изграждане на канализация в село Маринка. Той е финансиран съвместно от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Бургас. На проверката присъстваха още изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева и зам.-кметът Руска Бояджиева.

"Този проект е прекрасен пример за ползотворното сътрудничество между държавна и месстна власт. Чрез програмата ПУДООС тук са инвестирани над 2 милиона лева за изграждане на линейната канализационна мрежа, а Община Бургас изпълнява със свои средства пречиствателна станция и домовите отклонения", каза министър Ивелина Василева.

Кметът Николов заяви, че до 20 дни ще приключи най-трудоемката част от проекта - линейната мрежа с дължина 7200 метра. Към момента са изпълнени 7100 метра. Предстои включването на жилищните имоти чрез сградни канализационни отклонения. Готова и напълно оборудвана е пречиствателната станция, на този етап с капацитет 1200 еквивалент жители.

"Много е важно това, че освен отпадъчните води овладяваме и дъждовните. Всички помним как селото пострада при наводненията преди няколко години. Затова включихме в проекта и изграждане на защитна стена", добави кметът Николов.

Чрез изграждането на канализационната инфраструктура и пречиствателната станция за преработка на събраните води, ще се предотврати директното им изпускане в река Маринка, а през нея в Черно море в района на Бургаския залив. Проектът повишава качеството на живота и инвеститорския интерес към красивото село. Само през тази година са издадени над 20 разрешения за строеж в Маринка.

Днес Ивелина Василева и Димитър Николов посетиха и спектакъла "Яко е да си еко", с участието на актьорите Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека. Шоуто е част от едноименната образователно-информационна кампания на МОСВ и се проведе пред стотици деца в залата на Държавната опера - Бургас.