Тримата бургаски ученици Ивелин Йотов Йотов от 5 „б” клас на Природо-математическата гимназия, Антон Симеонов Ковачев от 6 „б” клас на ОУ "Любен Каравелов" и Християн Мартинов Иванов от 4 „б” клас на ОУ "Княз Борис І", които заловиха телефонен измамник, са предложени за отличие – Почетна значка на Община Бургас. Момчетата заловиха мошеник, докато прибира спестяванията на възрастна жена. Тримата са предложени за награда от общинските съветници от ГЕРБ Георги Дракалиев, Калояна Живкова и Галя Василева.

На 3-ти февруари 2016 г., около 15.00 ч, когато момчетата се разхождали по ул. „Дебелт” в комплекс „Възраждане”, възрастна 77-годишна бургазлийка предавала 700 лв. на „ало”-измамник. В момента, в който той грабнал парите и хукнал да бяга, тя разбрала, че е ограбена и започнала да вика за помощ. Без да се замислят, учениците го подгонили, а в движение привикали няколко мъже, които работели в близкия автосервиз, за подкрепа. След кратко преследване крадецът бил заловен в района на бул. „Мария Луиза“ №51 и предаден на органите на реда. Вследствие на тази навременна и бърза намеса, кражбата била предотвратена, а парите - върнати на жената.

Установено било, че задържаният е 51-годишен мъж от Русе. По думите на пенсионерката, на домашния си телефон, тя получила обаждане от непознат глас, който се представил за племенника й. Непознатият я помолил да му услужи с пари, като заплати вместо него митническа такса за поръчани радиатори от Германия. Жената се съгласила и така непознатият се озовал на домашния й адрес.

„Адекватната и смела реакция на децата, безспорно, заслужава адмириране и поощряване. В Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас е предвидена възможност, в случаи на “проявени героизъм, себеотрицание, гражданска чест и доблест”, заслужилите да бъдат удостоявани с Почетна значка на Община Бургас. Ние сме убедени, че такива действия трябва да служат за добър пример на младото поколение, затова считаме, че е необходимо тримата ученици да бъдат отличени и от Общински съвет-Бургас.“, мотивират се общинските съветници, предложили децата да бъдат наградени.