Тази събота (21 май) за 12-ти пореден път Регионален исторически музей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите. Откриването на събитието ще се състои в 18:00 часа, когато в Археологическата експозиция (ул. Ал. Богориди 21) ще бъдат представени две златни изложби от национално значение - "Луковитското съкровище" и "Споменът за Велика България: Съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина".

ПРОГРАМА:

18:00 ч., Археологическа експозиция (ул. Ал. Богориди 21), откриване на изложбите:

"Луковитското съкровище" - гостуваща изложба на Регионален исторически музей - Ловеч

"Споменът за Велика България: Съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина" - гостуваща изложба на Национален исторически музей - София

"Златните накити на тракийската жрица Лесескепра"

18:15 ч. Празнична програма на Градския духов оркестър - гр. Бургас пред Археологическата експозиция.

18:30 ч., Историческа експозиция (ул. Лермонтов 31)

Откриване на най-новата експозиция на Регионален исторически музей-Бургас: "Стена на буквите. Писмени знаци на древността". Върху керамични пана са представени са 11 древни писмени системи - египетска, шумерска, финикийска, микенска, древногръцка, брахми, латинска, китайска, арабска, глаголица и кирилица. Това е първата по рода си експозиция в България.

18:45 ч. Фолклорна програма в двора на Етнографската експозиция

19:00 ч., Етнографска експозиция (ул. Славянска 69), откриване на изложба

"Как оживява дървото" - гостуваща изложба на Музея за художествените занаяти и приложни изкуства - гр. Троян.

Отново тази вечер повече от 35 непознати за публиката скици, съхранени при пожара в ателието на бургаския художник Георги Баев, ще бъдат показани в изложбата "Непознатият Баев". Експозицията ще бъде подредена в галерията-музей, намираща се на бул. "Демокрация" 6. Тя ще бъде открита за посещение от 18.00 часа.
Леко пострадалите при пожара портретни скици са любезно предоставени от сина на художника - Иво Баев.Вечерта ще продължи с докоменталния филм "Ателието" от 21.00 часа. Прожекцията ще бъде излъчена на открито, в двора на галерията . Програмата продължава с неформалната среща "Спомени с аверите" , когато в компанията на известните художници Живко Иванов, Кольо Кехайов , Митко Иванов и други, ще бъдат споделени истории от лични срещи с големия творец.

В "Нощта на музеите и галериите" Община Бургас дава възможност на бургазлии и гостите на града да се докоснат до изкуството на един от знаковите български художници - Георги Баев, познат с прякора си Джурлата. 6-часовият маратон започва в 18.00 часа и ще продължи до 24.00 часа. Вратите са широко отворени, входът е свободен.