Инспекторите на Агенцията по храните ще следят зорко за нарушения по празниците. Те дежурат по двойки днес, утре, както и на 1, 2 и 6 май, съобщи за радио Фокус д-р Георги Митев, директор на Областаната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

По време на празниците служителите на агенцията ще бъдат на повикване и ще реагират по подадени жалби от граждани. Телефоните, както и имената на дежурните са изписани на видно място пред Агенцията в черноморския град. Ще работи и дежурният национален телефон 0700 122 99, на който гражданите могат да подават сигнали.

Инспекторите ще следят за произхода на храните, начина на съхранение и начина на предлагане. Служителите ще следят и за произхода, начина на предлагане и съхранение на яйцата, както и за качеството на предлаганите бои за яйца. Ще се проверяват и предлаганите козунаци, както и зеленчуковите магазини. Д-р Митев препоръча на потребителите да не купуват яйца или какъвто и да е хранителен продукт от нерегламентирани места. Той бе категоричен, че кланиците и магазините са под контрола на БАБХ. По думите му, потребителите трябва да следят за етикетировката, за срока на годност, за това как се съхранява продуктът.

Ето и полезен съвет за това как да разберем дали действително сме си купили яйца от „щастливи кокошки”.

„Потребителите трябва да знаят, че на всяко яйце има ред от цифри, които оказват страната на произход, мястото и самата ферма. Първите две цифри оказват дали яйцето е снесено от свободно пусната кокошка, екологично гледана и др. Пред цифрите има индикация с букви за произход от коя държава е”, разясни д-р Георги Митев.