Археологическият музей „Деултум“ днес отвори официално врати в село Дебелт, община Средец, с амбицията да се превърна в новата атракция за туристите по Южното Черноморие. Комплексът е изграден по Оперативна програма „Регионално развитие“ и е на стойност над 2 млн. 700 хил. лева. На откриването му днес присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, зам. министърът на регионалното развитие Деница Николова, зам. министърът на енергетиката Жечо Станков, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Приморско Димитър Германов, депутатите от ГЕРБ Диана Йорданова, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Румен Желев. Кметът на Средец Иван Жабов отбеляза, че този обект може да бъде герб на цялата община. „Така от Дебелт се отваря вртата към мистичната Странджа“, заяви той.

След като преряза лентата на новия музей, Бойко Борисов прибра част от лентичката и заяви: „Ние не обещаваме, ние показваме. Затова ни завиждат“. Той разгледа експозицията, а археолозите му връчиха реплика от печат на Цар Борис.

„Това е един обект – археологически резерват, който е европеийска културна ценност. Уникален е с възможностите и историята, които предоставя. Очакваме с реализирането на този проеккт да увелиим туристопотока в района поне с 25 хил. Души. Да има още едно място, където да отидат туристите, летуващи по Черноморието. Да имаме повече работни места, тук сега работаят 6 души, които са обучени. Това беше един от най-трудните проекти, но с правилното ръководство и управление успяхме да го завършим“, каза зам. Министър Николова.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че майката на първите български църкви е в Плиска. „Дори не мога да си представя, че толкова години не е възстановена. С голямата част от камъните от нея навремето са направени гарите по ж.п. линията – Хитрино, Каспичан, Каменяк. Отвсякъде успяхме да се върнем материалите. И сега ще е възстановим така, както сме я направили. Днес не може да не ми е радостно тук – в Дебелт, най-вече за тези сладури - децата. Те ще могат да се учат от тази история. Ще видите каква славна история е имало тук.“, добави той.