19-годишният Стоян Корков буквално си играе със смъртта и преодолява законите на гравитацията, демонстрирайки екстремен паркур в Бургас. Младежът не само, че рискува живота си на шега, но документира спиращите пулса моменти, качвайки десетки снимка и видео в собствената си фейсбук страница. Пак там, момчето е посочило, че е част от неправителствената организация Freerun Bulgaria. Той обяснява страстта си със следните думи: „аз не съм луд.. моята реалност просто е различна от вашата…”. Младежите като Стоян в Бургас са цяло общество.

Паркурът представлява изкуството за преодоляване на всякакви препятствия - природни и урбанистични при прехода от едно място на друго и само с помощта на уменията на човешкото тяло. Паркурът включва акробатични номера. Във философията му основните понятия са бягството и достигането. Те налагат съчетаване на бързо мислене и ловкост, с които човек се измъква от сложни ситуации и е способен да отиде навсякъде, където пожелае. Триковете в паркур се наричат vaults (волтове).Тяхното съчетание се нарича Flow (флоу). Според първите реакции в социалната мрежа, потресаващото видео е заснето в к-с „Меден рудник”. Много от приятелите на Стоян адмирират екстремната му страст, но не липсват и такива, които го предупреждават за последствията.

„Това никак не ми допада! Прекалено е рисковано. За едното перчене да си загубиш живота - не си заслужава”. Това е един от коментарите под видеото.

Паркур

Posted by Стоян Корков on Tuesday, March 22, 2016