Сливенска митрополия напомня, че е забранена венчавката между православни християни и римокатолици, арменогрегорианци, протестанти, инославни и иноверни граждани. Това съобщи Вълкан Янев, служител в Сливенска митрополия, цитиран от радио „Фокус”.

„Забраната е от 14 века, а ние напомнихме още през ноември 2015 година, че браковете между хора с различна вяра са забранени. Не знам защо и кой хвърля тази димка в общественото пространство”, посочи Янев. Той допълни, че причините за напомнянето са, че се забелязва в последно време желание от млади хора от различни вероизповедания да бъдат венчани в православната църква.

„Епархийският съвет напомни, че това не може да стане, тъй като има канонична забрана. Поводът е, че различието по вяра е непреодолимо препятствие за сключване на православен, църковен брак. Това препятствие е установено още на Шестия вселенски събор през 8 век”, обясни Янев. Гражданският брак обаче е разрешен. От Сливенска митрополия напомнят още, че е забранено при венчавка между православни християни, кумовете да са римокатолици, арменогрегорианци, протестанти или представители на други инославни и иноверни изповедания. Забранено е също при Светото тайнство Кръщение кръстникът да е римокатолик, арменогрегорианец протестант или представител на друго инославно и иноверно изповедание.